BiH
0

Otvoreno pismo forumaša Milanu Jeliću

Sarajevo-x.com
Povodom izjave predsjednika Republike Srpske Milana Jelića da se za danas zakazuje konferencija za novinare na kojoj će svi srpski predstavnici u vlasti RS-a i BiH objaviti zajedničku izjavu o odbacivanju kolektivne krivice srpskog naroda za rat u BiH, jedan od članova foruma portala Sarajevo-x.com, nokia6170 objavio je otvoreno pismo Milanu Jeliću u obliku komentara kojeg prenosimo u cijelosti.

„Glupost bošnjačkih i srpskih političara i predstavnika vlasti, te polupismenih novinara koji promovišu i tolerišu njihov diletantizam, se ogleda u slijedećem:

Zloupotrebljavanje i politikantsko tumačenje presude Međunarodnog suda pravde dostiže svoj vrhunac u najgorem mogućem eurofijskom obliku, zasnovanom na nepoznavanju osnovnih elemenata prava, kako domaćeg, tako i međunarodnog.

Tužno je da glas razuma i logike ne može da nadjača jezik mržnje i huškačke politike.

Uglavnom gospodine Jeliću...doktore, šta već...treba da imate na umu slijedeće stvari umjesto da obmanjujete naivni narod Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske u konkretnom slučaju, kojem je ubijena potreba imanja vlastitog mišljenja, a nametnuta potreba pripadanja kolektivitetu.

  1. Niko i nigdje nije rekao da su Srbi zločinački i genocidan narod, niti je iko govorio o kolektivnoj odgovornosti bilo kojeg naroda, koju političari iz RS-a toliko pokušavaju da nametnu kao osnovnu tezu-ideju vodilju bošnjačkih i hrvatskih političara.

Gospodine Jeliću...odgovornost za počinjene zločine u Bosni i Hercegovini snose konkretno pojedinci i sistem, a ne narod. Dakle u gotovo u svim presudama, kako Haškog tribunala, tako i sada Međunarodnog suda pravde, imenovana su, imenom i prezimenom, lica odgovorna za ratne zločine, teška kršenja humanitarnog prava (ženevskih konvencija) i prava rata. Lica osuđena za takva djela su najviši vojni i politički činovnici Republike Srpske. Presudama je utvrđena i individualna i sistemska odgovornost tadašnje i vojne i političke vlasti Republike Srpske čiji je pravni nasljednik današnja Republika Srpska.

Zločini su činjeni individualno u ime sistema po nalogu najviših predstavnika tadašnje vlasti Republike Srpske. Zločine nije činio narod, već individualci koji su predstavljali sredstvo tadašnje politike. Nema potrebe da narod kao kolektivitet snosi odgovornost pojedinaca i sistema.

Primjera radi, niko nikada nije rekao da su Nijemci genocidan ili zločinački narod, ali jeste rečeno da je sistem na čijem je čelu bio Hitler bio i genocidan i zločinački i da su pojedinci koji realizirali ideje i planove tog sistema zločinci.

Pravno sumirajući dosadašnje presude Međunarodnog krivičnog tribunala i presudu Međunarodnog suda pravde...definicija Republike Srpske je slijedeća:

Udruženi zločinački poduhvat (presuda Krajišnik), nastao državnim udarom na međunarodno priznatu državu pomoću paravojne modifikovane formacije JNA, Vojske Republike Srpske, realizovan planskim etničkim čišćenjem, ubijanjima, silovanjima, mučenjima nedužnih civila i ostalih protivpravnim djelima domaćeg i međunarodnog prava (presude Međunarodnog krivičnog tribunala), te između ostalog i genocidom, kao zločinom nad svim zločinima (presuda Međunarodnog suda pravde).

  1. Druga stvar gospodine Jeliću se tiče pojma agresije, koju bošnjački političari toliko vole isticati, a srpski političari toliko snažno i slavodobitno negirati, pogotovo nakon zadnje presude Međunarodnog suda pravde, navodeći da je presudom potvrđeno da agresije nije bilo. To je notorna laž gospodine Jeliću, jer se o agresiji nije ni odlučivalo.

Griješe i bošnjački i srpski političari. A u čemu griješe? Pa griješe, jer nemaju pojma o međunarodnom pravu. Griješe, jer se busaju svojim neznanjem javno i što naivnom narodu bacaju prašinu u oči.

Zašto glupi i bošnjački i srpski političari toliko istrajavaju na terminu agresija? Pojam agresije nije zahvalan pravni termin. Zašto nije? Pa vrlo jednostavno, jer pravno još nije kodificiran. Šta to znači? Pa to znači da je definicija agresije po prvi put usvojena Rezolucijom Generalne skupštine UN-a 1974. godine. Ali najbitnija stvar je što rezolucije Generalne skupštine UN-a nisu pravno obavezujuće. I sada imamo situaciju da agresija nije pravno kodifikovana niti kroz jednu Konvenciju, a znamo da Međunarodni sud pravde primjenjuje i utvrđuje kršenja Konvencija, a ne rezolucija generalne skupštine UN-a...jer on nema statutarnu nadležnost za takve rezolucije. I kako su onda glupi i naivni političari uopšte mogli očekivati od Međunarodnog suda pravde da utvrdi da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu? Nikako, pa baš zato i iz tih razloga taj sud i nije nikada rekao da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Problem bošnjačkih političara je što, negiranje građanskog karaktera rata, nameću postojanjem agresije. Potpuno pogrešan pristup i vrlo glup. Ne mora terminološko nepotvrđivanje agresije od strane Međunarodnog suda pravde značiti istovremeno da je u Bosni i Hercegovini bio samo i isključivo građanski rat, kao što to stalno ističu srpski političari iz RS-a. To je strašno glupo, naivno i pravno neutemeljeno.

U pogledu rata gospodine Jeliću stvar je vrlo jasna: U Bosni i Hercegovini nije isključivo vođen samo građanski rat kako vi ističete. Građanski i nikakav drugi. Gospodine Jeliću u Bosni i Hercegovini je vođen rat-sukob i sa unutrašnjim i međunarodnim karakterom. Nikako samo građanski i nikako samo međunarodni. Već i jedno i drugo, ali kumulativno, ne odvojeno.

Zašto je rat u BiH imao i međunarodni karakter? Zato što:

  1. Presudom Međunarodnog suda pravde je jasno i precizno potvrđeno učešće zvaničnih jedinica vojske Savezne republike Jugoslavije, zajedno sa vojskom bosanskih Srba, u vojnim operacijama na teritoriji Bosne i Hercegovine, a da to prisustvo nije bilo odobreno od strane međunarodno priznate vlasti u Sarajevu.
  1. Presudama Međunarodnog krivičnog tribunala protiv hrvatskog vojno-političkog vrha Herceg-Bosne potvrđeno je prisustvo jedinica zvanične Hrvatske vojske na teritoriji Bosne i Hercegovine i međunarodni karakter rata u Bosni i Hercegovini.

  2. I ako ova dva prethodna argumenta gospodine Jeliću negirate, onda definitivno ne možete negirati vojne akcije NATO snaga na teritoriji Bosne i Hercegovine...akcije Međunarodnih vojnih snaga, koje definitivno daju ratu u Bosni i Hercegovini karakter i međunarodnog.

Zato gospodine Jeliću prihvatite činjenicu da je pravno dokazano da u Bosni i Hercegovini vođen rat sa unutrašnjim i međunarodnim karakterom, a ne samo građanski...te činjenicu da je Republika Srpska sistemski radila zločine...a nemojte lagati vlastiti narod da im se nameće kolektivna odgovornost za zločine, jer to nije istina.

Zločini Republike Srpske kao sistema (para- državne tvorevine- entiteta u tom periodu) i pojedinaca koji su djelovali u njeno ime, nisu zločini svih Srba niti će to ikada biti.

Gospodine Jeliću, vi jeftinim političkim trikovima tražite alibi u svom vlastitom narodu kojem vi lično, sami, svjesno i namjerno pripisujete epitet i zločinački i genocidni. Niko drugo to ne radi no vi sami gospodine Jeliću sa svojim izjavama i stavovima koje promovišete.

Gospodine Jeliću, krenite stopama mudrih i zrelih njemačkih političara nakon drugog svjetskog rata kada su se i formalno i suštinski distancirali javno od Hitlerovog režima i njegovih ideja osuđujući sve tekovine tog sistema, a ne samo zločina koje su pojedinci činili u svoje ime ili ime tog sistema. Samo tada ćete imati legitimno pravo da kažete da Srbi nisu zločinački i genocidan narod.

I jedna za kraj latinska izreka koja čini osnov prava kao nauke, još od rimskog doba i na kojem je zasnovano moderno pravo:

QUOD INITIO VITIOSUM EST, NON POTEST TRACTU TEMPORIS CONVALESCERE.

S obzirom da imate titulu doktora nauka, ne vjerujem da će vam prijevod sa latinskog na srpski predstavljati problem.“

Jelić: Danas zajednička izjava o odbacivanju kolektivne odgovornosti Sarajevo-x.com forum: Za Milana Jelića