Opća bolnica u Sarajevu
0

Otvoreno odjeljenje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

FENA
Opća bolnica u Sarajevu
Opća bolnica u Sarajevu
U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas je otvoren stacionarni dio Odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Investirano je više od 750.000 KM.

"Otvaranje odjeljenja je rezultat dugogodišnje saradnje Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Naša želja je pacijentima osigurati rehabilitaciju nakon operativnih zahvata ili određenih bolesti koje zahtijevaju taj tretman", kazao je prim. dr. Bakir Nakaš.

Osiguranici Zavoda će moći koristiti usluge medicinske rehabilitacije na osnovu prijedloga ljekara kao nastavak bolničkog liječenja, a najviše do tri mjeseca nakon otpusta iz bolnice. Odjeljenje je najmodernije opremljeno u Kantonu Sarajevo, a pacijenti će imati njegu 24 sata.

"Pacijenti se primaju s prijedlogom ljekara na dvije ili tri nedjelje i ne plaćaju ništa. Na odjeljenju postoji termoterapija, elektroterapija, ultrazvučna terapija, magnetoterapija, kineziterapija. Bit će primani pacijenti nakon moždanih udara, nakon bolnih stanja s neurološkim deficitima na kičmi", kazala je šefica Odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju prim.dr. Jasminka Mujkanović-Hrustanović.

Uz saglasnosti Kantonalnog ministarstva i Ministarstva zdravstvenog osiguranja osigurani su mladi kadrovi.

"Kapacitet je 30 kreveta, a koriste ih pacijenti s KCUS-a, s Klinike za ortopediju i koštanu hirurgiju, pacijenti s neurohirurgije i pacijenti s neurološke klinike. Osim toga jedan dio koristi ortopedsko odjeljenje i neurološko odjeljenje", dodao je Nakaš.

Na današnjem otvaranju bio je i predsjednik Udruženja prijatelja Opće bolnice Božo Pasagić koji je 23. maja 1992. pred bolnicom izgubio obje noge. Istakao je da je veoma sretan što je otvoren ovaj odjel da bi se pružili kvalitetni tretmani bolesnicima. On je jedan od rijetkih koji ima visoku amputaciju, a hoda na protezama.