BiH
0

Otvoreno novo sjedište Granične policije BiH, u izgradnju EU uložila 2,8 miliona eura

FENA
U prisustvu predstavika vlasti Bosne i Hercegovine i dužnosnika međunarodne zajednice - predstavnika Evropske komisije (EC), EUPM-a i EUFOR-a, te članova diplomatskog kora danas je u Sarajevu otvoreno novo sjedište Granične policije Bosne i Hercegovine.

Novoizgrađeni objekt, u kojem su smješteni Glavni ured Granične policije BiH, Centralni istražni ured, Terenski ured za aerodrome i Jedinica za Međunarodni aerodrom Sarajevo, otvorili su ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, šef Delegacije EC-a u BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas i direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić.

Projekt čiji je cilj uspostava efikasne kontrole i nadzora državne granice finansirala je Evropska unija (EU) s 2,8 miliona eura, a Ministarstvo sigurnosti BiH - Granična policija BiH sufinansirali su projekt s oko 1,6 miliona KM.

Obraćajući se sudionicima svečanosti ministar Sadović je ukazao na važnost jačanja institucionalne infrastrukture, podsjećajući kako Granična policija BiH predstavlja respektabilnu policijsku agenciju i značajan državni oslonac.

  • Država je jaka koliko su jake njene institucije, istaknuo je Sadović, uz napomenu kako proces ustroja Granične policije još nije završen te da će se nastaviti s njenim kadrovskim jačanjem i tehničkim opremanjem.

Najavio je da će i Ministarstvo sigurnosti BiH uskoro preseliti u novu zgradu institucija BiH, navodeći kako je preostala obaveza da se izgrade odgovarajući objekti za Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i Službu za poslove sa strancima.

Ambasador Kourkoulas ocijenio je da efikasna izgradnja zgrade u kojoj je smještena Granična policija BiH svjedoči o značajnom kapacitetu zemlje da odgovori zadacima na putu ka evropskim integracijama.

Podsjetio je da je EU dosad uložila više od devet miliona eura u Graničnu policiju BiH (ranije DGSBiH) te potvrdio spremnost EU da i nadalje pruža punu potporu procesu institucionalne izgradnje.

  • Spremni smo uložiti još novaca u vaš rad, ako dođe do sporazuma o reformi policije", poručio je šef Delegacije EC-a u BiH, ocijenivši kako Granična policija predstavlja dobar primjer funkcionalne državne službe koja radi u korist svih građana BiH i doprinosi poboljšanju njenog imidža.

U tom kontekstu, ambasador Kourkoulas pozdravio je potpisivanje Sporazuma o viznim olakšicama za građene BiH, ratificiranje Sporazuma CEFTA, te pozvao na brzo ispunjavanje uvjeta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

Sudionike skupa pozdravio je i direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić istaknuvši odlučnost djelatnika ove institucije da i nadalje jačaju profesionalizam u radu i odgovore svim izazovima na planu suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala.

  • Naše je permanentno opredjeljenje usvajanje evropskih standarda u nadzoru i kontroli prelaska državne granice", kazao je Dumančić.

Novo sjedište Granične policije BiH se prostire na oko 5.000 metara kvadratnih, a projekt njegove izgradnje dio je šire potpore EU na planu jačanja ove institucije i cjelokupnih sudskih i policijskih struktura u BiH.