Svjetski dan turizma u BiH
0

Otvorenje slanih vodopada u Tuzli

Sarajevo-x.com
U Tuzli će u četvrtak u 15 sati biti svečano otvoreni veliki slani vodopadi, sagrađeni u okviru kompleksa slanih Panonskih jezera. Izgradnja slanih vodopada, koji su svojevrsno arhitektonsko čudo, trajala je mjesecima i to kao sasvim originalna i u svijetu unikatna građevina.

U nizu slapova pozicionirana su i dva bazena sa slanom vodom u kojima će biti omogućeno kupanje, dok je pored slapova sagrađeno šetalište, posebno interesantno za plućne bolesnike, najavljuju iz Turističko-informativnog centra Tuzla.

Čestice slane vode u zraku, nastale prilikom pada vode sa visine, prema predviđanjima stručnjaka, bit će inhalator i pomagati u liječenju bolesti pluća i drugih bolesti.

Slapovi će biti otvoreni u 15 sati, kako je na danas održanoj press konferenciji najavio gradonačelnik Jasmin Imamović, u okvirima manifestacije "Zlatna turistička ruža" i obilježavanja Svjetskog dana turizma u BiH.

Ovogodišnji domaćin "Zlatne turističke ruže" bit će Tuzla.

Prijenos i dodjela priznanja "Zlatna turistička ruža" održat će se navečer, a javni emiteri u oba bh. entiteta će emitirati dodjelu priznanja u svojim programima u 20.00 sati. Svečanost će biti održana u Narodnom pozorištu Tuzla.

Kako je kazao Zlatko Prlenda, autor projekta "Turizam plus", priznanja će biti dodijeljena pojedincima, turističkim objektima i organizacijama u 14 kategorija. Podsjećamo da je ovo treće radno-promotivno obilježavanje Svjetskog dana turizma u BiH i dodjela tog priznanja u turizmu.

Projekat je zapravo dio zajedničke promotivne kampanje turističkih organizacije u BiH pod nazivom "Osmjeh za BiH", a pokušaj je unaprjeđenja aktivnosti na razvoju i proširenju turističke ponude u cijeloj BiH.

Inicijatori ovih aktivnosti su entitetski RTV emiteri, RTRS i FTV, putem zajedničkog medijsko-poslovnog koncepta "Turizam plus", čiji se istoimeni TV serijal nalazi ne samo na programu ovih kuća nego i na programu još 15 lokalnih TV kuća i 15 kablovskih operatera iz cijele BiH.

Ciljevi projekta su snažno podsticanje promocije turizma, ali i stvaranje svijesti kod stanovništva da je turizam razvojna šansa BiH.