BiH
0

Otvorenje olimpijskog bazena na Otoci na proljeće 2008.

Sarajevo-x.com
Rok za završetak radova na izgradnji olimpijskog bazena na Otoci je 10. februar. Izgradnja ovog kapitalnog projekta započela je još krajem 2004. godine. U razgovoru za Sarajevo-x.com, pomoćnik gradonačelnice za komunalna pitanja Hamdo Karić naglasio je da građani Sarajeva zvanično otvorenje jedinog olimpijskog bazena mogu očekivati na proljeće sljedeće godine.

"Po prvi put se nalazimo u situaciji kada smo ugovorili i definirali sve preostale radove i obezbjedili finansijska sredstva za završetak svih preostalih radova na izgradnji ovog značajnog objekta. Radi se o investiciji vrijednoj oko 15 miliona KM i najveći dio tih sredstava je osigurao Grad Sarajevo iz svog budžeta; tačnije 11,5 miliona KM, a sa tri miliona KM učestvovao je Kanton Sarajevo kao i Vlada FBiH sa iznosom od 900.000 KM“, objasnio je Karić.

Ugovorena je kompletna izgradnja objekta sa svim unutrašnjim sadržajima i vanjskim uređenjem koje podrazumijeva pristupačnu saobraćajnicu bazenu i određeni broj parking mjesta za posjetioce.

"Ovaj bazen je u sportskom i olimpijskom značaju prvi i jedini te vrste u BiH. Dakle, projektovan je i rađen prema posebnim standardima međunarodne plivačke organizacije i može poslužiti za organizovanje svih pa i najvećih takmičenja kada su u pitanju plivački sportovi“, dodao je Karić.

Pored olimpijskog pedesetmetarskog bazena, predviđena je i izgradnja još jednog manjeg bazena, tzv. rekreacionog bazena. Pored toga, prigodni restoranski prostori bit će sastavni dio „Olimpijskog bazena na Otoci“, a predviđene su i dvije prodavnice, jedan frizerski salon i niz drugih elemenata kao što su teretane i svlačionice.

Uporedo sa izgradnjom, početkom ove godine Gradsko vijeće usvojilo jedan elaborat o opravdanosti izgradnje bazena i o načinima daljeg korištenja i upravljanja ovim objektom. Na svojoj septembarskoj sjednici, Gradsko vijeće je donijelo odluku o osnivanju javnog preduzeća koje će biti zaduženo za upravljanje bazenom.

"Ugovoreni rok završetka svih radova na bazenu, i unutrašnjeg i vanjskog uređenja jeste 10. februar. Slijede procedure tehničkog prijema i kada u potpunosti ispoštujemo proceduru prijema i protokol, zvanično otvorenje moglo bi se desiti nekada na proljeće naredne godine“, poručio je Kadrić.