BiH
0

Otvoreni univerzitet u Sarajevu, besplatno steknite nova saznanja

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Radionicom za mlade, danas je prostorijama Sarajevskog ratnog teatra SARTR, počeo trodnevni događaj pod nazivom “Otvoreni univerzitet”.

Događaj je otvoren i besplatan za sve građane koji žele saznati nešto novo, a nudi niz zanimljivih predavanja sa najrelevatnijim društvenim, političkim i ekonomskim temama savremenog svijeta, a o njima će govoriti mladi i uspješni stručnjaci. Radi se o platformi za javne debate, društveni angažman i interaktivno obrazovanje.

Projekt nastoji okupiti domaće, regionalne i svjetske stručnjake, mislioce i autore s ciljem razvoja javnog dijaloga te, generalno, kako univerzitetskog, tako i sveopćeg obrazovanja. 

Otvoreni univerzitet je ideja koju su razvili Igor Štiks, Dino Abazović i Nidžara Ahmetašević, a u njenoj realizaciji pomogli su im prijatelji iz Inicijative mladih za ljudska prava i Centra za ljudska prava te niz drugih kolega koji su prepoznali važnost inicijative. 

Igor Štiks je kazao da je inicijativa potekla od nekoliko pojedinaca, prijatelja koji su odlučili da naprave nešto čega nedostaje u Sarajevu i BiH, a to su otvorene javne rasprave o nekim od najvažnijih problema koji muče ovo društvo.

“Cilj Otvorenog univerziteta je otvoriti jedan prostor, pozvati sve na taj univerzitet u kojem nema profesora, učenika nego su svi jednaki, svi tu imaju pravo glasa i svi imaju nešto da nauče od drugih ili nešto nauče druge”, pojasnio je Štiks.

Prema njegovim riječima, želja organizatora je dovesti predavače koji će otvoriti teme koje nisu često prisutne u bh. društvu i koji će razgovarati o njima na način na koji se u BiH obično ne razgovara – u otvorenoj diskusiji pred širokom i raznolikom publikom. 

Štiks je dodao da će učesnici prvog Otvorenog univerziteta u Sarajevu Gil Anidjar, Boris Buden, Ivan Ergić, Mitja Velikonja, zatim Srećko Horvat, Asim Mujkić, Brano Jakubović, Zlatan Delić, Selma Spahić, Emir Imamović, Srđan Puhalo, Dino Abazović, Igor Štiks i Nidžara Ahmetašević. 

Program će imati tri glavne forme: radionice za mlade poslijepodne, panel diskusije s moderatorom i tri ili četiri učesnika panelista, te večernji dijalog, odnosno razgovor "jedan na jedan".

Štiks navodi da svi programi uključuju dugi razgovor s publikom, te da se na Otvoreni univerzitet ne ide samo da se sluša, već i da se participira.