RMC "Dr. Safet Mujić", Mostar
0

Otvorene nove prostorije intenzivne njege

FENA
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
U Regionalnom medicinskom centru (RMC) "Dr. Safet Mujić" u Mostaru danas su otvorene nove prostorije Odjela intenzivne njega, a svečanu vrpcu presijekli su federalni premijer Nedžad Branković i federalni ministar zdravstva Safet Omerović.

Omerović je tom prilikom kazao kako su nove prostorije otvorene zahvaljujući sredstvima Vlade Federacije BiH i kreditu Republike Austrije te da su opremljene najsavremenijom opremom.

Za opremu i prostor, kako je kazao, bilo je potrebno 6 miliona i 100 hiljada maraka.

Premijer Branković je istakao kako ovo pokazuje da Vlada Federacije BiH ima namjeru da do kraja provede politiku da zdravstvena zaštita jednakog standarda bude pružena građanima na cijelom području te da se mora popraviti kvalitet zdravstvenih ustanova i opreme da bi zdravstvena zaštita bila na većem nivou.

"Ovakav sistem zdravstvene zaštite u Federaciji BiH je neodrživ, jer na broj stanovnika od 2 miliona i 300 hiljada imamo relativno visoke prihode po osnovu doprinosa na zdravstvo, ali cijenimo da se oni mogu puno kvalitetnije i korisnije distribuirati i tom dijelu je neophodna reforma.

Nadam se da ćemo na tragu socijalnog sporazuma kojeg imamo s ekonomsko- socijalnim partnerima veoma brzo predstaviti nova zakonska rješenja, da krenemo u reformu ovog sektora radi smanjenja doprinosa, a da nakon tih poteza ipak imamo efikasniji sistem zdravstvene zaštite koji je jednako kvalitetan i jednako dostupan svim građanima Federacije BiH", kazao je Branković.

Regionalni medicinski centar "Dr. Safet Mujić" od sada će, kako je istaknuto, moći zbrinjavati i najteže medicinske slučajeve.

Svečanom otvaranju prisustvovali su, uz ostale, premijer HNK-a Srećko Boras, predsjednik Skupštine HNK-aRamiz Jelovac te kantonalni ministar zdravstva Luka Faletar.