BiH
0

Otvorene memorijalne postavke fotografija poginulih branitelja

FENA
Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić su u prostorijama mjesnih zajednica Betanija-Šip, Mejtaš-Bjelave i Breka-Koševo II, u prisustvu velikog broja članova porodica šehida i poginulih boraca, simboličnim presjecanjem vrpce svečano otvorili stalne postavke fotografija poginulih branitelja sa tih područja.

Otvaranje memorijalnih postavki upriličeno je u sklopu Dana Općine Centar, koji traju od 2. do 9. maja, saopćeno je iz Općine Centar.

"Tokom nekoliko posljednjih godina ovaj projekt smo realizovali u pet mjesnih zajednica i planiramo ga okončati u svim mjesnim zajednicama Centra. Za proteklih osam godina, koliko sam na čelu Općine Centar, učinili smo sve što je u našoj moći da se imena naših najboljih sinova upišu zlatnim slovima na izgrađenim spomen-obilježjima u svim mjesnim zajednicama. Na Soukbunaru i Grdonju smo, također, napravili dva velika spomen-obilježja, a na lokalitetu Male kule na Grdonju planiramo izgraditi i spomen-park posvećen 105. motorizovanoj brigadi. Ne smijemo dozvoliti da se prepuste zaboravu naši najbolji sinovi, očevi i muževi", kazao je Bećirević.

"Na ovakvim mjestima svaka riječ je suvišna, jer emocije sve govore. Znamo da je vaš gubitak nenadoknadiv, ali smo danas tu da sa vama podijelimo bol koju osjećate zbog gubitka vaših najmilijih", kazala je predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić prilikom otvaranja memorijalnih postavki.

U MZ Betanija-Šip, gdje postavku čini 56 fotografija šehida i poginulih boraca sa tog područja, porodicama poginulih se obratio predsjednik JOB-a Unije veterana Centar Enver Krluč, koji je zajedno sa čelnicima Općine presjekao vrpcu.

"Ovom prilikom želimo da se podsjetimo na sve naše šehide i poginule borce koji su ugradili svoje živote u temelje države BiH. Ovi momci, čija se imena nalaze u memorijalnoj postavci fotografija, su na početku rata krenuli u borbu neopremljeni i slabo naoružani. Sa ovog područja su kasnije te male oružane grupe postale dio 105. motorizovane brigade odnosno Armije RBiH", kazao je Krluč.

U prostorijama MZ Mejtaš-Bjelave su 54 fotografije poginulih, a u MZ Breka-Koševo II 129.

U memorijalnim postavkama se, također, nalaze fotografije tri poginule pripadnice Armije RBiH: Lejle Hodžić, Jasne Zeničanin i Azre Bašić.

Inicijativu za spomen postavke pokrenuli su članovi Komisije Općinskog vijeća Centar za mjesne zajednice i saradnju sa drugim općinama i gradovima, koji u saradnji sa općinskim službama za lokalnu samoupravu i za boračku zaštitu realiziraju ovaj projekt.

Osim u ove tri mjesne zajednice, do sada su memorijalne postavke fotografija poginulih branitelja otvorene u mjesnim zajednicama Bardakčije, Pionirska dolina-Nahorevo, Soukbunar, Hrastovi - Mrkovići i Koševsko brdo.