BiH
0

Otvorena Spomen soba poginulim i nestalim osobama iz Kaćuna

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Desetine posjetilaca te visokih zvanica iz društveno-političkog i vjerskog života prisustvovalo je jučer svečanom otvorenju Spomen sobe poginulim i nestalim šehidima, borcima 333. bbr. Armije BiH u mjestu Kaćuni, nedaleko od Busovače.

U posljednjih deset godina Spomen soba nije bila u funkciji, a najveći teret obnove i restauracije ponijeli su članovi Omladinske organizacije "Kaćuni", koji su prikupili sredstva i dobrovljno radili na projektu. Istovremeno, realizaciju projekta snažno su pomogli privrednici, pojedinci, a naročito Općina Busovača.

"Iako smo u vrijeme kojem je posvećujemo veliki broj nas bili mala djeca ili tek rođeni, o istom znamo mnogo toga. Nešto iz priča naših roditelja, nešto od onoga što je napisano o slavnim danima naroda ovih prostora, ali sasvim dovoljno da shvatimo obavezu da se na neki način odužimo svima onima koji su nas mnogo zadužili i omogućili da zauvijek ostanemo svoji na svome", kazao je Tarik Mujčić ispred Omladinske organizacije Kaćuni.

Prisutnima se također obratio i načelnik općine Busovača Asim Mekić koji je kzaoa da se ne smiju zaboraviti oni koji su utkali put slobode kojim danas gaze.

Odlukom rukovodstva Omladinske organizacije "Kaćuni", Spomen sobu su otvorile Zehra Mekić i Zumra Dudić, sestre koje su u proteklom ratu izgubile svoje najmilije, trojicu braće od kojih je jedan posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan.

Spomen soba će biti otvorena i u narednom periodu za učenike, istraživače kao i za sve ostale posjetioce iz zemlje i inostranstva.