BiH
71

Otvorena škola za trudnice u bolnici Travnik

Klix.ba
Škola za trudnice, koja će u narednom periodu djelovati u okviru Ginekološko-porođajnog odjela u Bolnici Travnik, a čije je osnivanje i rad pomogao Cryo-Save, vodeća evropska i svjetska porodična banka matičnih ćelija i partner Cryo-Save za BiH kompanija FAMILY-PLUS svečano je otvorena 2. aprila.

"U stogodišnjem djelovanju naše bolnice po prvi put se organizuje škola za trudnice, koja će biti od velikog značaja za trudnice", istakao je direktor Bolnice Travnik dr. Mirsad Granov, te dodao da je osnivanje ove škole rezultat kvalitetne saradnje sa Cryo-Saveom.

Cilj škole je kompletna psihofizička priprema trudnice za porod i postporođajni period, a realizovat će se na osnovu programa koji je pripremljen od strane babica i ginekologa koji rade na Ginekološko-porođajnom odjelu Bolnice Travnik.

"Škola je osmišljena da odgovori na većinu pitanja i problema sa kojima se trudnica susreće. Kroz psihofizičku pripremu trudnica će se pripremiti za porod, boravak u porodilištu, dojenje i njegu djeteta. Škola se nalazi u neposrednoj blizini porodilišta i svaka trudnica će proći kroz porodilište, te se upoznati i sa prostorom babinjara", izjavila je Fatima Ćurić-Ljevaković, šefica Ginekološko-porođajnog odjela, te pozvala sve trudnice sa područja Srednjobosanskog kantona da prijave u školu.

"Škole za trudnice su bitni projekti u lokalnim zajednicama. Većina ginekologa tvrdi da se trudnica koja prođe kroz školu za trudnice vrlo lako prepoznaje – vrlo je samouvjerena, fizički i mentalno pripremljena, zna tačno koje su faze poroda, te nema straha od nepoznatog", izjavila je Azra Habibija, menadžerica operativnih poslova u kompaniji FAMILY-PLUS, te dodala da je Cryo-Save, vodeća evropska i svjetska porodična banka matičnih ćelija sa svojim aktivnostima u Bosni i Hercegovini počela prije skoro četiri godine i do sada je preko 3100 porodica uspješno sačuvalo matične ćelije svoje djece i tim povodom Cryo-Save će u mjesecu aprilu i maju nagraditi sve buduće roditelje koji se odluče pohraniti matične ćelije, prigodnim poklonima svojih partnera.

Kroz projekat FAMILY-PLUS Prijatelj škola za trudnice, otvoreno je ili reaktivirano preko 20 škola za trudnice, a vrijednost projekta je preko 300.000 KM. Do sada su otvorene, reaktivirane škole u Sarajevu, Zenici, Laktašima, Doboju, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Bihaću, Nova Biloj i drugim gradovima.