Sarajevo
0

Otvorena sjednica Doma naroda FBiH

FENA
U Sarajevu je danas otvorena sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, prva nakon ljetne pauze.

Među tačkama najavljenim u dnevnom redu su Nacrt zakona o sukobu interesa u Federaciji i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli cijena. Ovaj drugi tekst upućen je u Parlament s prijedlogom da bude razmatran po hitnom postupku, ali delegati su danas odobrili takvu proceduru.

Nacrt zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima te više drugih izmjena postojeće legislative također su najavljeni za raspravu.

Današnja sjednica prva je otkako je u ovom visokom federalnom zakonodavnom tijelu krajem jula proglašena ljetnja pauza.

Sekretar Izmir Hadžiavdić u izjavi Agenciji FENA obrazložio je to neuobičajeno dugo pauziranje prvenstveno kao želju rukovodstva Doma da se parlamentarna govornica ne pretvori u mjesto za predizbornu kampanju uoči nedavno završenih lokalnih izbora u BiH. U augustu su svakako bili redovni godišnji odmori, dodao je Hadžiavdić.

Predsjedavajući Kluba hrvatskog naroda u ovom tijelu Josip Perić danas je izjavio da se izbjegavanje septembarskih sjednica pokazalo kao potpuno ispravan potez, s obzirom na to da je predizborna kampanja bila izuzetno 'prljava'.

Ne navodeći druge detalje, rekao je da su tokom kampanje u Tomislav-Gradu, naprimjer, dijeljeni leci protiv jednog izbornog kandidata Hrvatske stranke prava (HSP) na toliko ružan način da je to nezabilježeno u predizbornom agitiranju.

Sjednica je u toku.