BiH
1

Otvorena sezona na Bjelašnici, građani uživali u zimskim čarolijama

FENA/Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zimska turistička sezona 2013/2014 na olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici zvanično je otvorena danas. Aktivnosti povodom otvaranja organizirali su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo (KS), Turistička zajednica KS-a i hotel ''Maršal'', uz podršku KJP ZOI' 84.

Glasnogovornica KJP ZOI '84 Muamera Šehić je kazala da je sve spremno za početak zimske turističke sezone na olimpijskim planinama te da će danas biti besplatno korištenje lifta BX jer je taj dio dovoljno prekriven snijegom uz pomoć mašina za proizvodnju vještačkog snijega.

Za posjetioce danas je bila besplatna trosjedna žičara na Bjelašnici/Babin do, te porcije graha i druge zanimljive usluge i aktivnosti.

U muzičko-zabavnom programu nastupili su Elvir Laković Laka i Mirela, Geronimo, ženski muzički bend Parole i drugi gosti.

Danas je upriličen i festival čokolade za djecu "Čoko fest" s raznovrsnim predstavama i igrama, kao i malo sajmište organskih proizvoda i rukotvorina na platou ispred hotela "Maršal".

Posjetiocima na otvaranju je podijeljeno i 1.000 porcija graha i čajeva.

Predsjednik Turističke zajednice KS-a Midhat Kulo je najavio da bi zimska sezona ove godine mogla biti rekordna kad su u pitanju posjete s obzirom na veliki broj posjeta Kantonu Sarajevo u proteklim mjesecima.

Naglasio je da su Igman i Bjelašnica resursi u koje se treba ulagati i koje treba maksimalno iskoristiti.

Mišljenja je da Kanton treba raditi više na povećanju smještajnog kapaciteta na olimpijskim planinama i izgradnji luksuznih hotela.

Ministar privrede KS-a Emir Hrenovica je ozvaničio početak sezone te naglasio da je neophodno olimpijske ljepotice do 2017. godine pripremiti za Olimpijadu mladih.

"Vratimo se olimpijskom duhu koji je ovdje postojao i prije 1984. godine. Treba raditi na tome da 2017. godine, ovdje, bude Olimpijada mladih, kao i druga takmičenja, jer ovo područje ima vrlo dobre uslove za to", kazao je Hrenovica.

Mladima i djeci je poručio da zimske dane provode na planinama koliko je moguće više.