Investicija od 50 miliona KM
0

Otvorena Plava bolnica sa Radioterapijom u Tuzli

Sarajevo-x.com
Ceremoniji otvaranja Plave bolnice sa Radioterapijom prisustvovao je veliki broj zvaničnika iz javnog i političkog života, ambasadora i medicinskih stručnjaka, a svečanu vrpcu presjekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, sa ambasadorima Holandije i Austrije u našoj zemlji. Ovim činom i zvanično je otvorena Plava bolnica sa Radioterapijom i stavljena na upotrebu građanima Bosne i Hercegovine.

"Plava bolnica je najznačajniji projekat u bosanskohercegovačkom zdravstvu u novom stoljeću i rezultat je dugogodišnjeg predanog rada, te je velika čast biti svjedokom ovog događaja" kazao je u srijedu 9. decembra, na svečanom otvaranju Plave bolnice u Tuzli, direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla prof. Elmir Čičkušić.

Projekat Plava bolnica i Radioterapija, vrijedan pedeset miliona maraka, za koji su novac obezbijedili Vlada Holandije i Vlada Tuzlanskog kantona, realiziran je zahvaljujući bogatom međunarodnom iskustvu Vamed Grupe iz Austrije, odnosno njene kćerka firme Vamed Holandija.

"Vamed je internacionalna kompanija koja je u proteklih 25 godina realizirala niz ovakvih i sličnih projekata, što znači da smo mi kompanija sa iskustvom. Ono što je interesantno je da je potrošena velika energija u iznalaženju izvora finansiranja i zahvaljujući Kraljevini Holandiji i njihovom angažmanu uspjeli smo naći način kako da investiramo u ovaj projekat. Kada se vratim u vrijeme započinjanja ovog projekta, zadovoljan sam što su dva tima zajednički radila na ovom projektu, tim UKC-a Tuzla i Vamed-a što je pokazalo na najbolji način praksu zajedničkog rada na najvećem evropskom nivou. Tokom realizacije projekta, Vamed je ugrađivao samo vrhunsku, opremu, kako bi ovaj Klinički centar učinio jednim od vrhunskih u svijetu. Takva oprema visokog kvaliteta omogućuje vrlo visok stepen dostupnosti servisa, kao i korištenja od strane pacijenata", istakao je u svom obraćanju generalni direktor Vamed-a dr. Dieter Gruber .

Izgradnja Plave bolnice započeta još 1986. godine odlukom općine Tuzla o izgradnji Klinike za neurologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, te kožno-veneričnih bolesti. Zgrada je do 1992. godine u značajnom obimu bila okončana, ali je došlo do značajnijeg zastoja uslovljenog ratnim dešavanjima. Tek 2002. godine Skupština Tuzlanskog kantona dala je saglasnost da se krene u okončanje projekta.

"U konačnici, 2003. je potpisan ugovor između UKC Tuzla i VAMED-a o završetku i opremanju Plave bolnice i novog objekta Radioterapija. Sa realizacijom projekta „Plava bolnica“ započelo se u oktobru 2006. godine, a vrijednost projekta je oko 50 miliona KM, od kojih je oko 20 miliona KM donirala holandska vlada, na osnovu sporazuma o grantu između Vijeća Ministara BiH i holandske NIO banke", rekao je prof. Čičkušić.

Realizacijom ovog projekta pacijenti su dobili na upotrebu: Kliniku za neurologiju, Kliniku za neurokirurgiju, Kliniku za kardiovaskularnu kirurgiju, Klinika za plastičnu i maksilofacijalnu kirurgiju i Kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a u drugom objektu potpuno novoizgrađenom Radioterapiju. U sklopu atraktivnog projekta nalazi se i Bolnička apoteka.

 Usklađivanje sa svjetskim medicinskim standardima zahtijevalo značajnu rekonstrukciju unutrašnjosti objekta. Projekat je pokrenut u oktobru 2006. godine i realiziran zahvaljujući jakoj koordinaciji Univerzitetskog kliničkog centra i kompanije Vamed. Značajnu podršku završetku i opremanju Plave bolnice dali su lokalni, regionalni, entitetski i državni nivoi vlasti, shvativši značaj izgradnje Plave bolnice za cijelu Regiju. Prvi put u posljednjih dvadeset godina u planiranju i vođenju investicija u medicinskom sektoru u BiH, odgovorno se vodi računa o tome da se u jednoj regiji ne izgrađuju paralelni sistemi liječenja i medicinske pomoći. Tako će nova investicija od oko 82,3 miliona maraka, koju će Vamed Grupa voditi u Bijeljini podrazumijevati izgradnju niz novih sadržaja, kojih nema u Tuzli, ne investirajući u skupe medicinske tehnologije koje već postoje u Tuzli. Na ovaj način se pokušavaju napraviti jaki i samoodrživi centri koji mogu odgovoriti svim zahtjevima pacijenata.

Tuzlanska Plava bolnica uz Klinički centar Sarajevo sada će, koristeći se najmodernijim svjetskim tehnologijama, moći obavljati radioterapijski tretman raka. UKC i Vamed sa ponosom ističu da je najveći iskorak na planu novih medicinskih tehnologija upravo ugradnja dva linearna akceleratora i brahiterapije za selektivni radijacijski tretman raka.