BiH
10

Otvorena nova zgrada općinske uprave u Gornjem Vakufu-Uskoplju

FENA
U Gornjem Vakufu-Uskoplju danas je upriličena svečanost povodom otvaranja nove zgrade općinske uprave u tome gradu.

Simboličnim presjecanjem vrpce objekt su zvanično stavili u funkciju načelnik Sead Čaušević i predsjedavajući Općinskog vijeća Marinko Krajina.

"Nakon 21. godine građani ove općine dobijaju vlastitu zgradu, kompletnu administraciju na jednom mjestu. Ovdje se nalaze i prostorije Centra za socijalni rad a zgrada ima i vlastiti parking prostor sa četrdeset mjesta. Ponosan sam, kao i svi drugi koji su doprinijeli na bilo koji način, da smo u ovim teškim vremenima izgradili ovaj prelijepi objekt. Tim više, što znamo da smo općina koja ima mali budžet, čiji se iznos u vrijeme izgradnje kretao 3-4 miliona KM, i što za izgradnju ovog objekta nismo koristili kreditna sredstva", naglasio je Čaušević.

Istakao je, također, da su realizaciju projekta pratile brojne teškoće, poplave 2008. i 2009. i obilne sniježne padavine 2010., koje su prouzrokovale velike materijalne štete na infrastrukturnim i stambenim objektima.

"Porušeni su bili mostovi na rijeci Vrbas, prekinuti vodovodi, uništeno više kilometara putne infrastrukture i pričinjena šteta od preko četiri miliona KM, što je iziskivalo izdvajanja budžetskih sredstava za sanaciju navedenih objekata. Uspjeli smo se izboriti sa svim tim nesrećama i započeli izgradnju sportske dvorane, izgradili regulaciju korita rijeke Vrbas u dužini od jednog kilometra, proširili poslovnu zonu za novih deset hektara, asfaltirali više od 30 kilometara makadamskih puteva, sanirali i izgradili više od 20 lokalnih vodovoda, postavili oko 1.200 rasvjetnih mjesta, i realizirali neke druge projekte. Imao sam potrebu da ovo kažem da se ne bi stekao dojam da je izgradnjom ovog objekta stao život u našoj općini. Održali smo fiskalnu stabilnost i nismo nikome dužni", naglasio je Čaušević.

On se zahvalio Vladi Federacije BiH, koja je u vrijeme premijera Nedžada Brankovića izdvojila 400.000 KM za projekt općinske zgrade, kao i Fondaciji za održivi razvoj OdRaz, koja je za tu namjenu osigurala 200.000 KM.

Preostali dio iznosa do dva miliona KM, kolika je bila ukupna finansijska vrijednost ovog projekta, obezbijedila je Općina Gornji Vakuf-Uskoplje.

Nikola Lovrinović, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, čestitao je predstavnicima lokalne vlasti na "još jednom uspješnom projektu i naporima da sve što je bilo loše poprave i učine boljim za stanovništvo“.

Premijer SBK-a Tahir Lendo poželio je da i svi drugi projekti u ovom gradu budu u korist građana i cijele lokalne zajednice.

"Svečanost kojoj danas prisustvujemo je, nadam se, poticaj promišljanjima usmjerenim ka viziji napretka i opštem prosperitetu društva u cjelini. Upornim radom i dobro planiranom idejom projekta izgrađen je novi objekt, koji je ponos ovog grada ali i cijelog SBK-a. On će pružiti mnoge prednosti lokalnoj zajednici, prije svega biti dobar servis javnih usluga", kazao je.

Inače, ranija zgrada Općine Gornji Vakuf-Uskoplje srušena je u ratu nakon čega je općinska vlast djelovala na dvije različite lokacije u gradu.

Prijelazno Općinsko vijeće je na svojoj sjednici 4. aprila 2002. donijelo zaključak kojim je određeno da se za mjesto obnove i rekonstrukcije zgrade Općine izabere bivši hotel "Raduša". Intenzivnije aktivnosti na izgradnji objekta počele su 2009.