BiH
0

Otvorena manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2008."

FENA
Igman predstavlja simbol odbrane BiH i njenog glavnog grada, a manifestacijom "Igman 2008." nastavljamo njegovati sjećanja na najbolje sinove BiH. Tim riječima danas je, na platou Sebilja na Baščaršiji, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac zvanično otvorila manifestaciju "Odbrana BiH - Igman 2008.".

Ona je istaknula činjenicu da su visokomoralnom hrabrošću i dostojanstvom bh. heroji branili ne samo svoje nego i univerzalne ideale pravde i slobode.

"Njihovo stradanje opominje i nas i generacije iza nas da smo odgovorni za očuvanje teško stečene slobode u kojoj moramo graditi mostove povjerenja i uzajamnog poštovanja", kazala je Borovac.

Dio ambijenta zvaničnog otvaranja manifestacije "Igman 2008." bile su i ratne zastave BiH koje su nosili pripadnici Patriotske lige. Program otvaranja te manifestacije propraćen je partiotskim pjesmama i poemom "Srebrenica", autora Abdulaha Sidrana u izvođenju Benjamina Mušinovića - glumca iz Konjica.

Zvaničnom otvaranju manifestacije danas je prethodilo postrojavanje zastava na platou mezarja Kovači, učenje Fatihe i polaganje cvijeća na platou Centralni nišan i turbetu predsjednika Alije Izetbegovića.

Tom događaju prisustvovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.Istaknuo je da je dobro da se prisjećamo ovih događaja te da je svaka ovakva manifestacija važna posebno zbog onih ljudi koji su dali živote za odbranu BiH.

Današnjem događaju prisustvovali su predstavnici raznih nivoa vlasti, boračkih organizacija, sudionici marša "Mladi na putu života" koji ide relacijom Kovači - Butmir - Dobrinja - Igman te mnogobrojni građani.

Oni su danas odali počast na mjestu stradanja u ulici Ferhadija, na mjestu izgradnje spomen-obilježja poginuloj djeci Sarajeva 1992. - 1995. u Velikom parku, te braniocima BiH na mezarju Ali-pašina džamija i Mostu "Suade Dilberović i Olge Sučić".

Marš "Mladi na putu života" i ostali sudionici manifestacije program obilježavanja Igmanske bitke danas nastavljaju relacijom do Butmira gdje će, ispred tunela, biti upriličena slična ceremonija. Dio te ekipe nastavit će put do druge strane tunela, a zastave nastavljaju put prema Igmanu. Defile zastava bit će upriličen sutra u 15.30 na centalnoj bini na Velikom polju.

Za sve zainteresirane koje žele prisustvovati manifestaciji na Igmanu 1. augusta bit će organiziran prijevoz autobusima GRAS-a u 8.30 sati iz sarajevskih općina Vogošća, Centar, Ilijaš, Novi Grad, Ilidža, Stari Grad, Trnovo, te u 8 sati s područja općine Hadžići.

Igmanska bitka se označava kao jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu grada Sarajeva. Prema nekim podacima u njoj je sudjelovalo oko 8.000 ljudi.