Uz tradicionalnu bosansku kuhinju
0

Otvorena manifestacija "Dani starih zanata" u Tuzli

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Manifestacija "Dani starih zanata" otvorena je večera u ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli i trajat će do 9. marta. Organizatori manifestacije su Obrtnička komora Tuzlanskog kantona i Udruženje obrtnika "Stari umjetnički zanati". Manifestaciju je otvorio načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, a na otvorenju su govorili Dženan Jusufović direkror Međunarodne galerije portreta i Elmedin Hibeljić sekretar Udruženja obrtnika "Stari umjetnički zanati".

Nakon otvaranja manifestacije promovisana je monografija "Stari i umjetnički zanati BiH", autora Mehmeda Pargana, a promotorka monografije pored autora bila je i ministrica u Vladi TK Dijana Bilanović.

Večeras je premijerno pušten i kratkometražni film "Uživajte u bosanskoj tradiciji", a film je promovirao Enver Sarvan izvršni direktor Nezavisnog biroa za razvoj Gradačac.

Na kraju programa prisutni gosti su uživali u prezentaciji bosanskohercegovačke tradicionalne kuhinje o kojoj je govorio prof.dr Midhat Jašić s Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

U naredna tri dana predviđena je izložba crteža velikana Ismeta Mujezinovića "Stara Bosna" i fotografija Roberta Andrejaša "Stari zanati", koju će zainteresovani građani moći pogledati u terminu od 10 do 14 sati, odnosno u subotu od 10 do 12 sati, nakon čega će biti zatvorena manifestacija "Dani starih zanata".