Sarajevo
0

Otvorena manifestacija "Dani o Allahovom Poslaniku"

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Prigodnim druženjem uz tradicionalnu muziku večeras je ispred Baščaršijske džamije otvorena manifestacija "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ya Resulallah", koja će u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo trajati do 12. marta.

Manifestacija, kojom se obilježava rođendan poslanika Muhammeda, u naredni će mjesec dana donijeti niz događanja, kao što su otvoreni mektebski dan, centralna mevludska svečanost i mevludske svečanosti po općinama, okrugli sto "Ko su naši uzori" te večer ilahija i kasida.

Glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Ferid ef. Dautović kazao je za Fenu da ovaj medžlis već tradicionalno organizira sjećanje na poslanika Muhammeda u mjesecu njegovog rođenja.

"Cilj je da na ovaj način različitim sadržajima objasnimo i približimo život poslanika Muhammeda onima koji znaju o njemu ponešto, onima koji o njemu ne znaju ništa i onima koji o Poslaniku imaju predrasude", kazao je on.

Prva je večer manifestacije obilježena i predavanjem koje je o poslaniku Muhammedu u Bošnjačkom institutu održao reisu-l-ulema Mustafa Cerić.

On je govorio o Poslanikovom životu, počevši od njegovog rođenja 570. godine u Meki do njegovog propovijedanja nove vjere u jednog Boga - Allaha.

Cerić je naglasio da je Muhammed odrastao bez imetka i vlasti, ali je ljude osvajao inteligencijom. Preokret u životu doživio je u 40. godini, pozivom u pećini Hira da čita poruku od Svevišnjeg, što je bila prva riječ Božija koja će prosvijetliti svijet.

On je govorio i o svim elementima koji su temelj islama, a sadržani su u porukama koje je Muhammed dobijao od Allaha.