BiH
0

Otvorena kuhinja u Disciplinskom centru za maloljetnike u Sarajevu

Klix.ba
Centralna kuhinja u objektu Kantonalne javne ustanove "Disciplinski centar za maloljetnike" zvanično je danas puštena u funkciju.

Ovim je omogućeno osiguravanje svakodnevnih obroka za sve korisnike ove ustanove. Neophodnu opremu i inventar kojim je opremljena ova kuhinja osigurala je Humanitarna organizacija "Save The Children" u Bosni i Hercegovini.

"Kapacitet ove kuhinje je 150 do 200 obroka, dok je za potrebe korisnika naše ustanove neophodno 120 do 150 obroka", istakao je direktor KJU "Disciplinski centar za maloljetnike" Samir Suljagić, te dodao da je ovim sistemski riješeno ovo važno pitanje te osigurana ishrana za sve korisnike ove ustanove.

Do sada je "Disciplinski centar za maloljetnike" na različite načine osiguravao ishranu za svoje korisnike. Dio hrane su nabavljali iz kuhinje KJU "Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba", vlastitom pripremom, kao i iz Narodne kuhinje "Stari Grad" koja im je prije nekoliko dana otkazala dostavu obroka zbog nedostatka novčanih sredstava.

Humanitarna organizacija "Save The Children" u Bosni i Hercegovini već četiri godine kontinuirano pomaže rad ustanova koje rade sa djecom.

"Prvo smo sufinansirali rad nekadašnjeg Dnevnog centra za djecu koja obavljaju rad na ulici, a nakon njegovog institucionaliziranja i pripajanja ovoj ustanovi svoje aktivnosti nastavljamo kroz učešće u ovakvim i sličnim projektima, pa smo tako 14.000,00 KM izdvojili za opremanje ove kuhinje", naglasila je direktorica HO "Save The Children" u BiH Andrea Žeravčić.

Pomoćnik ministra za socijalnu politiku Kantona Sarajevo Mesud Peljto je kazao da je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice osiguralo novčana sredstva za dva uposlenika koji će obavljati poslove pripreme i raspodjele hrane pripremljene u ovoj kuhinji.