Svečanost u UKC Tuzla
0

FOTO / Otvorena kuća za smještaj roditelja bolesne djece

Piše: D. Brkić
Univerzitetsko-klinički centar Tuzla od danas je bogatiji za kuću u kojoj mogu boraviti roditelji djece koja se liječe u Dječijoj kući Centra za palijativnu njegu u Slavinovićima. Projekt je realizovan uz finansijsku potporu humanitarne organizacije "Sister of the ceos and passion" iz Leedsa u Engleskoj.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Rekonstruisali smo zgradu u sklopu bolnice u Slavinovićima, a sredstva od 55.000 KM obezbijedili su naši prijatelji iz Leedsa. Ovim projektom zaokružili smo dječiji hospis, tako da smo jedini u BiH koji na jednom mjestu nude sve usluge. Kuća za roditelje bolesne djece prostire se na 150 kvadratnih metara, a u kući istovremeno može boraviti od 6 do 8 roditelja ili članova porodice bolesnog djeteta", kazao je direktor UKC Tuzla, prof.dr Elmir Čičkušić.

UKC Tuzla ima dugogodišnju saradnju sa St.Games Hospiceom iz Leedsa, a Karry Jackson je najavila da će saradnju nastaviti, prvenstveno na planu edukacije.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Inače, palijativna njega - hospis za ležeće pacijente otvoren je 2004.godine, a Dnevna bolnica 2005. godine, u adaptiranom i po visokim standardima organizovanom dijelu objekta Klinike za plućne bolesti u Slavinovićima. Dnevni hospis je uređen po evropskim standardima, što podrazumijeva dnevni boravak, prostorije za masažu, salon za uljepšavanje, prostorije za umjetnost, slikarstvo, domaću radinost.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
U maju 2009. godine, također u saradnji sa "Sisters of the cross and patient" i partnerima u oblasti edukacije kadrova iz St.Gemma's Hospicea, realizovan je projekt izgradnje Dječijeg hospisa. Dječiji hospis namijenjen je djeci oboljeloj od različitih vrsta karcinoma, neuromišičnih bolesti kao i osobama s drugim hroničnim bolestima koje će trebati hospitalizaciju i palijativnu njegu.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

Kapacitet je šest kreveta, a ima još i dvije igraonice, prostoriju za multisenzornu, fizikalnu i hidroterapiju, dnevni boravak, prostor za boravak roditelja, zimsku baštu i uređeno parkovsko okruženje. Palijativna njega se primjenjuje kada su iscrpljene klasične metode liječenja ili kada su znaci širenja maligne bolesti dostigli stepen koji bolesnik teško podnosi.

Do danas je hospitalizirano više od 2300 pacijenata u terminalnom stadiju bolesti, koji zahtijevaju holistički pristup uz adekvatnu njegu i medicinski nadzor.