BiH
0

Otvorena konferencija o civilnom društvu zapadnog Balkana i BiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Konferencija civilnog društva zapadnog Balkana i BiH otvorena je danas u Sarajevu.

Cilj skupa je jačanje uloge civilnog društva u reformskim, političkim i društvenim procesima u BiH i na zapadnom Balkanu, sa posebnim težištem na ulogu civilnog društva u evropskoj integraciji.

Inicijativa kreće od pretpostavke da ključ za nastavak mirnog razvoja u zemljama zapadnog Balkana leži u jačanju civilnog društva.

Trodnevnu konferenciju vodit će Američko-bosanska fondacija u saradnji sa SAIS Centrom za transatlantske odnose pri Jons Hopkins univerzitetu iz Washingtona.

Bosna i Hercegovina i zemlje zapadnog Balkana se suočavaju sa krizom demokratije što je prvenstveno okarakterisano nepovjerenjem građana u formalne političke instititucije i političke predstavnike kao i sve većim razočarenjem u politiku.

Prilikom otvaranja konferencije pozdravne riječi uputili su: Vedran Džihić (CTR SAIS), Mak Kamenica (Američko-bosanska fondacija), Mevlida Rovčanin (CEI CSONet), Remzo Bakšić (Udruženje poslodavaca BiH) i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović.

Uvodničari su istakli da je politička sfera dominantnija u odnosu na civilnu, što je prepreka za rad organizacija civilnog društva. Istaknut je i značaj saradnje civilnog društva sa građanima, sa akademskom zajednicom pa i vladajućim strukturama.

Naglašen je značaj regionalne saradnje ali i građanskog aktivizma.

Uvodno predavanje o temi “Dileme,izazovi I mogućnosti djelovanja civilnog društva u zemljama zapdanog Balkana i BiH” održao je Nerzuk Ćurak, profesor Fakulteta političkih nauka Sarajevo.

Ćurak je, između ostalog, istakao značaj njegovanja kulture nenasilja u čijoj izgradnji bi trebalao da učestvuje upravo civilno društvo. Pred civilnim društvom je, smatra Ćurak, izazov afirmacije dijaloga.

“Izbjegavanje istine ili njeno neprimjereno saoćavanje su problem", naglašava Ćurak, dodajući da se trebaju naći načini kako reči istinu.

Istakao je i značaj medija, uz ocjenu 'da su mediji danas ovisni od političkih I ekonomskih nalogodavaca'.

Tokom konferencije na kojoj učestvuje oko 60 predstavnika organizacija civilnog društva, pod pokroviteljstvom Specijalnog predstavnika EU u BiH, bit će održana i javna tribina o temi "Vizije i izazovi za civilno društvo u kontekstu EU-integracija u BiH i regionu".

Najavljena je i promocija regionalnog Manifesta civilnog društva čiji je cilj da se stvore jake veze i mreže sa drugim organizacijama i institucijama u regionu, EU i SAD-u.