BiH
11

Otvorena izložba "Konya – Sarajevo": Sarajevo i Konya su vječni prijatelji

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Sarajevu je danas otvorena izložba "Konya - Sarajevo" u Kuršumli medresi - Hanikah, povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

Prije samog otvorenja izložbe, ovaj kulturni događaj uveličan je muzičkim izvedbama mladih bh. zvijezda Naide Čatić i Lejle Čaušević.

Svečanosti je prisutvovala delegacije iz općine Konye iz Turske na čelu sa dogradonačelnikom Ahmetom Koseoglu koji je zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Sarajeva Rankom Čovićem presijecanjem vrpce otvorio izložbu.

Inače, tradicionalna izložba održana u organizaciji “Konya-Sarajevo” kulturno-edukativnog centra je poklon partnerskog turskog grada Konye gradu Sarajevu i njegovim građanima povodom Dana grada Sarajeva.

Na izložbi, koja će trajati 11 dana, izloženi su radovi iz slikanja na keramici, slikanja na vodi, slikanja na svili, izrade nakita i bakroreza koja se inače održava od 2008. godine.

Sanel Mušović, glavni koordinator “Konya-Sarajevo” kulturno-edukativnog centra, izjavio je da su u izložene radove, koje su izradile članice njihovog centra, utkani najiskreniji osjećaji ljubavi i pažnje.

“Ovim radovima, koji su ovdje izloženi, žene su nam svima održale jednu korisnu lekciju iz ašika i sreće. Obojili su Sarajevo na njegov rođendan prekrasnim i veselim bojama”, rekao je on.

Dogradonačelnik općine Konye Ahmet Koseoglu je također kazao kako su ovakve aktivnosti najbolji dokaz velikog prijateljstva između Turske i Bosne i Hercegovine.

“Mi smo veliki prijatelji. Konya i Sarajevo su također vječni prijatelji. Cijela Konya voli Sarajevo, iako neki iz Konye nikada i nisu bili ovdje. Naša ljubav je velika zato što isto osjećamo. Ovo radovi su više od umjetnosti, to je na neki način psihička terapija za sve one koji učestvuju u ovim aktivnostima. U sve ove radove su utkani naiskreniji osjećaji ljubavi i pažnje”, rekao je Koseoglu.

Zamjenik gradonačelnik Sarajeva Ranko Čović izjavio je da će grad Sarajevo i u budućnosti nastaviti sa bliskom saradnjom sa općinom Konya.

“Drago nam je da je delegacija iz općine Konya u posjeti Sarajevu da zajedno sa nama proslave Dan grada Sarajeva. Naša saradnja će se nastaviti i dalje na svim poljima. Planiramo da otvorimo u Sarajevu i zajednički park prijateljstva Konye i Sarajeva”, istakao je Čović.

Inače, “Konya-Sarajevo” kulturno-edukativni centar u Sarajevu djeluje od 2007. godine, dok se slični centri nalaze i u Makedoniji i na Kosovu.