Banjaluka
0

Otvorena Hadži Kurd džamija

FENA
U banjalučkom naselju Lijeva Novoselija, jučer je svečano otvorena obnovljena Hadži Kurd džamija.

Ta džamija izgrađena je u 17. stoljeću, a porušena je 1993. godine u toku rata u BiH. Specifično za tu džamiju jeste to što je ona 12. po redu srušena, a i 12. je obnovljena džamija u Medžlisu IZ-a Banja Luka.

  • Hadži Kurd džamija porušena je 1993. godine do temelja, njeni ostaci su odvezeni, zemljište poravnato i posijana trava. Obnova te džamije koštala je oko 180.000 KM, a radovi su trajali oko tri i po godine, kazao je u nedjelju Feni predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Kasim Mujičić. Radove su prvenstveno finansirale džematlije i Banjalučani koji žive u dijaspori.

Hadži Kurd džamija je deseta obnovljena džamija u Gradu Banja Luka od 16 koliko ih je porušeno tokom rata u BiH.

Čast da otvori obnovljenu džamiju pripala je hadži Bedrudinu Omerbašiću, donatoru koji je dao najviše novca za obnovu tog vjerskog objekta. Tom događaju prisustvovao je generalni sekretar Rijaseta IZ-a u BiH Muhamed Salkić, zvaničnici Grada Banje Luke, predstavnici političkih partija, vjerski zvaničnici, te Banjalučani iz BiH i dijaspore.

Noć prije otvorenja proučen je mevlud u obnovljenoj Hadži Kurd džamiji u Lijevoj Novoseliji.

Mujičić je kazao da se privodi kraju obnova Mehdi-begove džamije u banjalučkom naselju Hiseta te da bi ona mogla biti otvorena u ovoj godini. I ta džamija srušena je do temelja 1993. tokom rata u BiH, a potječe skraja 16. i početka 17. stoljeća.