BiH
408

Otvorena glasačka mjesta: Građani u RS-u glasaju na referendumu o Danu entiteta

Klix.ba
Glasanje u Banjoj Luci (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Građani u Republici Srpskoj danas glasaju na zabranjenom referendumu o Danu tog entiteta. Glasačka mjesta u RS, njih 1.886, otvorena su jutros u 7 sati. Glasat će se i Srbiji, Rusiji i još nekim zemljama Evrope.

Više od 1,2 miliona građana Republike Srpske s pravom glasa danas će imati priliku iskazati svoj o tome da li podržavaju da se 9. januar obilježava i proslavlja kao Dan RS-a.

Prema informacijama naših reportera, na glasačkim mjestima jutros nema gužvi, a među prvim glasačima većinom su građani treće starosne dobi.

Jedna od gospođa koja je jutros glasala na glasačkom mjestu u Lukavici istakla je kako je njen narod pozvan da se izjasni i da nema razloga da ona to isto ne učini te da ne razumije zbog čega se ovaj referendum dovodi u vezu s ratom.

"Ako je nekome rat u glavi nek ide i ratuje, mene ne interesuje. Ja volim sve nacije. Ja hoću mir i ljubav dok sam živa", poručila je.

Među prvim glasačima u Srebrenici jutros je bio Mile Stevanović.

"Građanska dužnost je izaći i glasati na referendumu. U Srebrenici sam rođen, ovo je moja opština i smatram da sam dobro postupio", kazao nam je Stevanović.

Ivanka Cvjetinović iz Srebrenice također je, kako nam je kazala, jutros obavila svoju građansku dužnost.

"Red je izaći na referendum, a šta će poslije biti stvarno ne znam", istakla je Cvjetinović.

Bez obzira na zabranu Ustavnog suda BiH vlasti u entitetu RS sprovest će referendum za koji je prije nešto više od mjesec dana formirana i Komisija koja je izvršila neophodne pripreme za glasanje.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik glasat će danas u 10 sati u Laktašima, dok će pola sata prije njega u Banjoj Luci glasati i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Komisija za sprovođenje referenduma najavila je da će svaka dva sata javnost obavještavati o procentu izlaznosti građana, a prvi preliminarni rezultati referenduma očekuju se kasno večeras.

Glasačka mjesta bit će otvorena do 19 sati.

Protiv referenduma su Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Evropska unija, te susjedne zemlje Hrvatska i Srbija.

Iz MUP-a RS su naveli da su u tom entitetu podignute mjere sigurnosti.