Izbor predsjednika RH
0

Otvorena birališta u BiH

FENA
U BiH jutros su u 7 sati otvorena 124 birališta na kojima će hrvatski državljani koji žive u toj zemlji glasati za novog hrvatskog predsjednika. Na području koje pokriva hrvatski Konzulat u Mostaru otvorena su 54 biračka mjesta, na području Sarajeva 37, na području Tuzle 17, a na području hrvatskog Konzulata Banja Luke 16 biračkih mjesta.

Birališta su otvorena do 19 sati, a prvi službeni privremeni rezultati bit će poznati iza 24 sata. Prema podacima kojima raspolažu hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH, za glasanje je registrirano oko 268 hiljada hrvatskih državljana, što je za skoro 20 hiljada manje nego što ih je bilo registrirano za izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru 2007. To je rezultat dodatnih provjera kojima je osigurano da s biračkih listi budu uklonjena imena umrlih osoba.

S obzirom da je na prošlim predsjedničkim izborima u oba kruga izlaznost bila oko 50 posto, za očekivati da bi se takva situacija mogla ponoviti i na ovim izborima, ili bi čak mogla biti bolja, s obzirom da neki od kandidata vuku korijene s područja BiH.

Današnji izbori, peti su izbori od hrvatske neovisnosti na kojima birači direktno biraju predsjednika države. Do sada su po dva puta izabrali Franju Tuđmana (1992. i 1997.), te Stjepana Mesića (2000. i 2005.).