FUP
0

Otvorena birališta, nema narušavanja javnog reda i mira

Sarajevo-x.com
Zaključno sa 08.00 sati na području Federacije BiH nisu registrirani slučajevi narušavanja javnog reda i mira ni na jednom biračkom mjestu, kao ni ometanje glasačkog procesa, saopćeno je iz FUP-a.

Prema podacima Operativnog štaba akcije ''Izbori 2010'', sva biračka mjesta su otvorena i na svim su prisutni članovi općinskih izbornih komisija. Samo je u nekoliko slučajeva zabilježeno manje kašnjenje s otvaranjem biračkih mjesta iz tehničkih razloga.

Pripadnici ministarstava unutarnjih poslova svih 10 kantona osiguravaju sve lokacije u Federaciji BiH na kojima se odvija glasanje.

Operativni štab akcije ''Izbori 2010'', sačinjen od predstavnika Federalne uprave policije i svih kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova, smješten u Sarajevu, u zgradi Federalne uprave policije – Mehmeda Spahe br.7, koordinira svim policijskim aktivnostima na području Federacije BiH, kako bi bio osiguran nesmetan izlazak građana na birališta.

Kontakt telefoni Operativnog štaba su 033 261 300 i fax: 033 590 222.

Građani se policiji, naravno, mogu obratiti i putem stalnog dežurnog broja 122.

Oko 2.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a (MUPRS) angažirano je danas u sklopu osiguranja sigurnosnog ambijenta za izborni proces na području tog bh. entiteta.

Glasnogovornica MUPRS-a Mirna Šoja potvrdila je da pripadnici policije rade na osiguranju 1.451 lokacije za glasanje i 1.993 biračka mjesta.

“Do sada nije zabilježen nijedan incident”, rekla je Šoja.

Bilo je kašnjenja u otvaranju na pojedinim lokacijama, a za sada glasački proces protiče bez problema.

Šoja je podsjetila da su i danas otvorene sve lokacije za izdavanje ličnih dokumenata na prostoru RS-a i radit će do 19 sati kako bi građani mogli da dobiju sva potrebna dokumenta kako bi mogli ostvariti svoje pravo za glasanje.