BiH
146

Otvorena biračka mjesta u Sarajevu: Veći odziv birača očekuje se iza 12 sati

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevskim biračkim mjestima jutros nakon otvaranja u sedam sati nije zabilježen veliki odziv građana. Članovi posmatračkih komisija kazali su kako su uprkos obimnom poslu uspjeli otvoriti biračka mjesta na vrijeme a da veći odziv građana očekuju iza 12 sati.

"Bilo je negdje problema jer je bilo teško od šest do sedam sati prebrojati sve glasačke listiće za sva četiri nivoa. Mi očekujemo više birača iza podneva jer tada oni obave sve svoje obaveze. U općini Stari Grad Sarajevo odziv uvijek bude veliki, između 47 i 53 posto što je veće nego u Evropskoj uniji gdje je 30 posto. Imamo 46 redovnih biračkih mjesta i jedno za odsustvo, a sve nadzire preko 600 posmatrača", rekao je Nedim Muhić, predsjednik općinske komisije za izbora u Starom Gradu.

Među prvim glasačima jutros su većinom bili penzioneri. Istakli su da su obavili svoju građansku dužnost, a očekivanja i mišljenja su podijeljena.

"Glasao sam i ne nadam se ničemu. Građani glasaju jer svaki put misle da će im biti bolje, a šta će biti neka bude", rekao nam je jedan od glasača.

"Iskreno da vam kažem mislim da će se promijeniti barem mrvicu situacija jer imamo dosta novih kandidata, ali mislim da se neće ništa značajno promijeniti jer vuk dlaku mijenja ali čuda nikada", rekao je penzioner koji je došao sa suprugom koja ne dijeli njegovo mišljenje: "Ja Boga mi mislim da će nam ovaj put biti mnogo bolje".

Svi oni koji glasaju u odsustvu imaju poseban birački štand, a ukoliko je neko došao glasati, a nije u mogućnosti, posmatrači će izabrati nekoga od građana koji čekaju u redu i zamoliti da pomogne biraču. Od birača se traži lična karta ili neki drugi lični dokument na uvid, a informanti koji dočekuju na ulazu uputit će vas prema štandu na kojem ćete glasati. Svoju građansku dužnost možete obaviti večeras do 19 sati.