Prijevremeni izbori
0

Otvorena biračka mjesta u osam općina

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
U osam općina u BiH - Bihaću, Srpcu, Odžaku/Vukosavlju, Srebreniku, Kalesiji/Osmacima, Šekovićima, Orašju/Donjem Žabaru i Vogošći, danas se održavaju prijevremeni izbori za načelnike.

Biračka mjesta otvorena su u 7.00 sati, a pravo glasa u svih osam općina ima ukupno 145.226 birača, uključujući redovne birače koji glasaju u odsustvu i putem pošte.

   Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je 15. novembra prijevremene izbore za načelnike u općinama Kalesija/Osmaci i Šekovići zbog opoziva načelnika izglasanog na referendumu, a u ostalih šest općina zbog prestanka mandata načelnicima koji su preuzeli neki drugi mandat osvojen na prošlogodišnjim općim izborima.

   Na izborima za načelnike osam općina učestvuje ukupno 25 kandidata i to u Bihaću, Srebreniku, Kalesiji/Osmacima i Vogošći po četiri, Orašju/Donjem Žabaru tri, te Srpcu, Odžaku/Vukosavlju i Šekovićima po dva kandidata.

   Procijenjeno je da će izbori koštati oko 65.000 KM, a, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, prijevremene izbore finansiraju općine u kojima se provode izbori.

   Izbori u Bihaću koštaće 21.000 KM, Srpcu 10.800 KM, Odžaku/Vukosavlju 3.200 KM, Srebreniku 13.800 KM, Kalesiji/Osmacima 2.100 KM, Šekovićima 3.400 KM, Orašju/Donjem Žabaru 2.600 KM i Vogošći 7.700 KM