BiH
6

Otvorena aviolinija: Prve putnike iz Rima u Mostaru dočekao gradonačelnik

Klix.ba
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
U Zračnu luku Mostar danas je sletio prvi avion Boeing 737 kompanije Mistral Air iz Rima čime je otvorena nova veza Mostara prema svijetu.

Prvi putnici dobili su cvijeće, a dočekao ih je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Iz Zračne luke saopćili su kako, prema trenutnim pokazateljima, postoji veliko zanimanje za ovu liniju.

Željana Zovko, izaslanica Vijeća ministara BiH rekla je kako je Mostar dobio što mu je najpotrebnije - normalnu liniju i otvaranje za turiste.

Zamjenik talijanskog ambasadora u BiH Stefano Stucci je na ceremoniji upriličenoj ovim povodom naveo kako je Italija po mnogim pitanjima blizu BiH.

"Zajedno smo blizu i duhom i geografski, a s ovim smo još bliže. Kao što znate Italija je treći partner Bosne i Hercegovine s više od 80 firmi stacioniranih u BiH te čak više od milion hodočasnika koji dolaze u Međugorje i Mostar", rekao je Stucci, piše Bljesak.

Stucci je najavio kako će Italija imenovati počasnog konzula u Mostaru koji će biti na usluzi svim talijanskim hodočasnicima i turistima.

Povratna karta će koštati 180 eura, a karte se mogu rezervirati u Zračnoj luci Mostar gdje Mistral Air ima svoj prostor. Let do Rima traje oko sat vremena.

Otvaranje ovoga zračnog koridora nema samo veliki značaj zbog povezivanja s glavnim gradom Italije nego što se ovim letom Mostar povezuje sa svim evropskim, pa i svjetskim metropolama. Inače, Evropska unija nedavno je objavila studiju prema kojoj bi mostarska zračna luka mogla primati čak 1,8 miliona putnika godišnje.