BiH
0

Otvoren vešeraj u Disciplinskom centru za maloljetnike KS

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Danas je u Kantonalnoj javnoj ustanovi Disciplinski centar za maloljetnike Kantona Sarajevo otvoren vešeraj za koji je sredstva donirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Presijecanjem vrpce vešeraj su svečano otvorili kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica Muamer Bandić, koordinator TIKA-e za istočnu Evropu i Balkan Ali Mazkan i direktor Disciplinskog centra za maloljetnike Sarajevo Samir Suljagić. Donirana sredstva za vešeraj uključuju veš mašine, mašinu za peglanje te prateću opremu.

Naglasivši važnost ovakve pomoći Disciplinskom centru za maloljetnike KS, ministar Muamer Bandić rekao je da je ovo ustanova namijenjena za smještaj maloljetnika koji su počinili krivično djelo, koje sud smješta svojim rješenjem po službenoj dužnosti ili kantonalni centar za socijalni rad, te da se radi o maloljetnicima koji su u sukobu sa zakonom.

"Ovo je jako bitna ustanova i jedina u Kantonu Sarajevo, namijenjena za smještaj takvih maloljetnih lica", rekao je Bandić.

"Posebno nam je drago što TIKA radi projekte u sektoru poljoprivrede, restauracije i socijalnom sektoru", rekao je koordinator TIKA-e za istočnu Evropu i Balkan Ali Mazkan.

"Projekat zbog kojeg smo se danas okupili je također je veoma važan i koristan projekat. Ovaj projekat uključuje opremu za vešeraj u centru. Nadam se da će i ova naša skromna podrška pomoći ovom centru", poručio je Mazkan.

Direktor Disciplinskog centra za maloljetnike KS Samir Suljagić, rekao je da objekat koji je otvoren prošle godine nije bio u potpunosti opremljen, te da je ova donacija slijed aktivnosti i zadataka za proteklu i ovu godinu.

"Dobili smo pomoć od turske agencije TIKA za opremanje centralnog vešeraja. Nije potrebno govoriti od kakvog je značaja održavanje higijene u ovom prostoru, sve se može vidjeti u samom objektu, i taj nivo higijene mora biti zadržan", rekao je Suljagić.

On je dodao da je u prošloj godini u Centru boravilo ukupno 86 maloljentika, od čega su 63 maloljetnika upućena putem suda, te ostala 23 na indivindualnim i preventivnim tretmanima.

Svečanom otvaranju vešeraja prisustvovala je i stručnjakinja agencije TIKA zadužena za Bosnu i Hercegovinu Keman Ozdemir.