BiH
0

Otvoren terapijski odjel na KCUS-u: Novi uređaj nada za pacijente oboljele od tumora

Piše: M. B.
Foto: N. G./Klix.ba
Senka Fejzović i prof. dr. Damir Aganović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu svečano je otvoren terapijski odjel Klinike za nuklearnu medicinu i novoizgrađeni prostor za PET/CT. Riječ je o savremenom uređaju koji omogućava lakše detektovanje kancerogenih ćelija te bolji tretman tih pacijenata.

Uređaj PET/CT jasno uočava razliku između benignog i malignog tumora, otkriva mjesto primarnog tumora i u situacijama u kojima to nije moguće magnetnom rezonancom ili kompjuteriziranom tomografijom, zatim otkriva koliko je tumor proširen u organizmu, procjenjuje stepen izlječivosti i učinkovitost onkološke terapije.

"Radi se o visokosofisticiranoj metodi, tačnije o molekularnoj medicini. PET/CT metoda ima dominantnost nad magnetnom rezonancom ili kompjuteriziranom tomografijom upravo zbog svega što se njom može ustanoviti. Naši pacijenti su do sada išli u druge gradove, gdje su cijene ove metode bile različite, a cjelokupni troškovi bili veliki. Na ovaj način pomažemo našim pacijentima i ovo ulaganje se dugoročno isplati", rekla je dr. Sandra Vegar Zubović, direktorica dijagnostičkih disciplina.

Cijene pregleda su već utvrđene i najskuplja je metoda PET/CT sa kontrasnim sredstvom, koja košta 2.200 KM. Testiranje uređaja počinje već sutra, a osoblje je obučeno i spremno za njegovo korištenje. Očekuje se da će se početi koristiti sljedeće sedmice.

"Osim onkologije često se koristi u neurologiji u otkrivanju ranih stadija Alzheimerove bolesti i epilepsije, karcinoma drugih sistema, bolesti prostate i dojke i sl. Ovo je prvi terapeutski odjel nuklerane medicine na KCUS-u, koji je do sada bio samo dijgnostički. Na njemu će ležati pacijenti koji trebaju hospitalizaciju, a to su najčešće pacijenti sa karcinomom štitne žlijezde", rekao je Damir Aganović, generalni direktor KCUS-a.

Tretman liječenja uz korištenje ove metode finansirat će Zavod zdravstvenog osiguranja, a zavisno od bolesti i Federalni fond solidarnosti. Apart je koštao šest miliona maraka, a izgradnja odjela 3,5 miliona maraka. Odjel se nalazi na četvrtom spratu centralnog medicinskog bloka KCUS-a i prostire se na 1.450 metara kvadratnih.