BiH
0

Otvoren Sajam šljive u Gradačcu

Sarajevo-x.com
Danas je u Gradačcu otvoren 34. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Sajam je otvorio premijer Vlade F BiH i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, Nedžad Branković. Tom prilikom, on je rekao da Vlada FBiH ima namjeru poboljšati kvalitet privređivanja u nekoliko sektora.

"Vlada FBiH ima namjeru da u nekoliko sektora popravi ukupan kvalitet života BiH. Umjesto velikih riječi mi jednostavno hoćemo da izgradimo Federaciju, da u njoj budemo bliži i brži, da je zasijemo, zasadimo i želimo da pokrenemo projekte da vožnja od Gradačca preko Tuzle do Sarajeva ne bude provlačenje nego da se vozi normalnom evropskom cestom. Mi želimo da naša neobrađena polja budu polja na kojima ćemo ubirati žito, da to ne budu polja na kojima raste ambrozija i gdje se razmnožavaju miševi. Mi hoćemo da podignemo voćnjake, da jedemo naše voće, da pijemo naše sokove. I u svemu tome Vladi FBiH će trebati dosta pomoći građana Federacije, cijele Bosne i Hercegovine, sve nade su samo u nama. Još jedanput čestitam građanima Gradačca, radi čuvanja ove tradicije, mi svi od vas učimo a i vi od nas. Proglašavam 34. Gradačački sajam otvorenim.“, rekao je Branković.

Sajam šljive je otvoren u prisustvu predstavnika Vijeća ministara BiH, državnog parlamenta, Federacije BiH, kantona i općina, kao i brojnih izlagača i građana Gradačca.

Premijer i ministri Federalne vlade zajedno sa predstavnicima državnih institucija-zamjenik predsjednika Vijeća ministara Tarik Sadović i Beriz Belkić, predsjednik predstavničkog Parlamenta BiH te članovi Kantonalne vlade TK na čelom sa premijerom Enesom Mujićem i drugi zvaničnici obišli su sajamske prostorije.

Premijer Vlade FBiH razgovarao je sa privrednicima o aktuelnom stanju u privredi. Istaknuto je da su poznati problemi i da Vlada ima planove kako prevazići novonastalu situaciju.

"Intervenirali smo sa 15.000 tona pšenice za mlinsko-pekartsku industriju. Pozivam proizvođače stočne hrane i farmere da se organizju i zajednički rasporedimo 50.000 tona pšenice i 25.000 tona kukuruza za stočare“, kazao je premijer Branković.

Federalni ministar Damir Ljubić istakao je kako su za 70% povećene premije na proizvodnju pšenice i da će će uskoro razgovarati o novim poticajima u oblasti agrara. Posebno interesovanje proizvođača i prerađivača hrane bilo je za poticanje žitarica i uljarica jer se, kako je rečeno, trenutno iskorištava samo deset posto raspoloživih kapaciteta uzgoja soje za brčanski Bimal.

U pet sajamskih dana u Gradačcu će se predstaviti proizvođači i prerađivači hrane i pića, transportna preduzeća, bankarske institucije, nevladine organizacije, brojna udruženja i međunarodne organizacije koje podržavaju razvoj poljorivrede u BiH. O ovom ali i drugim pitanjima sutra će se razgovarati na stručnom savjetovanju pod nazivom "agroTECH“, organizaciji Poljoprivrednog fakultata iz Sarajeva i Tehnološkog fakulteta u Tuzli, a ni ove godine neće izostati susret predstavnika vlasti sa poljoprivrednim proizvođačima.

Sutra će biti dodijeljene i prestižne medalje za kvalitet izloženih proizvoda. Najstarija sajamska priredba u BiH ove godine okuplja 280 izlagača iz zemlje i inozemstva. Pored domaćih firmi posjetiocima se na 6.000 m2 zatvorenog i 8.000 m2 otvorenog prostora predstavljaju izlagači iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Srbije, Njemačke i Makedonije. Sajam šljive zatvara se u nedjelju, 02. septembra.