BiH
0

Otvoren počasni konzulat BiH u Poljskoj

FENA
Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Republici Poljskoj otvoren je jučer u gradu Poznanju.

Kako je saopćeno danas iz MVPBiH, Počasni konzulat BiH ima jurisdikcionu nadležnost nad Velikopoljskim, Kujavsko-pomeranskim, Zapadnopomeranskim, Lubuskim, Donjošleskim, Opolskim i Šleskim vojvodstvom.

Na svečanosti otvaranja Počasnog konzulata BiH, kojoj su prisustvovali zamjenica direktora za Evropu u MVP Republike Poljske Anna Sochańska, predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života Poznanja i bh. dijaspore u Poljskoj, govorili su ambasadorica BiH u Republici Poljskoj Koviljka Špirić i pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković.

U govoru ambasadorica Špirić izrazila je uvjerenje da će počasni konzul i ugledni poljski privrednik Jacek Günter Ślaski dati značajan doprinos približavanju naših zemalja te da će prioritet rada biti razvijanje ekonomske, obrazovne i kulturne saradnje.

Pomoćnik ministra Perković izrazio je uvjerenje da će se otvaranjem Počasnog konzulata BiH u Poznanju, otvoriti veće mogućnosti za njegovanje kulture, običaja i tradicija bh. naroda i da će na taj način Bosna i Hercegovina biti promovirana u Poljskoj kao multietnička i multireligijska zajednica u kojoj različitosti i posebnosti žive zajedno u toleranciji i uvažavanju.

Na svečanosti otvaranja konzulata ambasadorica Špirić je uručila zahvalnice za doprinos i podršku promociji Bosne i Hercegovine u Republici Poljskoj predsjedniku Poljsko-balkanske gospodarske komore Andrzeju Zarajczyku, kompaniji Zepter International Poljska i gradu Bolesławiec.