BiH
49

Otvoren Počasni konzulat BiH na Novom Zelandu

FENA
Zoran Salčić
Zoran Salčić
Na ceremoniji koja je u petak, 9. augusta, upriličena na Univerzitetu u Aucklandu zvanično je otvoren Počasni konzulat Bosne i Hercegovine na Novom Zelandu, a ovom prilikom je predstavljen i počasni konzul BiH Zoran Salčić.

Ambasador BiH za Australiju i Novi Zeland Damir Arnaut je istakao da je inicirao uspostavu ovog počasnog konzulata radi daljeg jačanja veza između BiH i Novog Zelanda, a Salčića je nominirao jer se radi o jednom od najpriznatijih akademskih radnika u svijetu.

Salčić je član Akademije nauka Novog Zelanda i profesor kompjuterskih sistema na Univerzitetu u Aucklandu. Na otvaranju konzulata je istakao da mu je čast predstavljati BiH te da će posebno raditi na razvijanju akademske razmjene i naučne saradnje između dvije zemlje.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici konzularnog zbora, Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Novog Zelanda (MFAT) te bh. građani, a ovo je prvi počasni konzulat BiH u cijeloj Južnoj hemisferi.

Arnaut je dan ranije u Wellingtonu održao odvojene susrete sa osam članova Parlamenta Novog Zelanda (John Hayes, Tau Henare, Paul Hutchinson, Melissa Lee, Colin King, Sam Lotu-liga, Lindsay Tisch, te Kennedy Graham), a s ciljem što skorije konkretizacije inicijative o uvrštavanju BiH u NZ Program radnih praznika, kojom bi svake godine gotovo 100 mladih ljudi iz naše zemlje moglo raditi i putovati po Novom Zelandu.

Također, zvaničnici MFAT-a su Arnauta obavijestili da je Vlada Novog Zelanda donijela odluku da uspostavi počasni konzulat u BiH te da se očekuje skora dostava zvaničnog prijedloga, saopćeno je u nedjelju iz Ambasade BiH u Canberri.