KCUS
0

Otvoren odsjek za ambulantnu hemoterapiju

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo danas je zvanično otvoren Odsjek za ambulantnu hemoterapiju i prošireni kapaciteti Odjeljenja za radioterapiju Klinike za onkologiju.

Otvaranjem novog Odsjeka za ambulantnu hemoterapiju omogućeni su komforniji i humaniji uvjeti liječenja za pacijente i normalniji uvjeti za rad osoblja, a značaj je još veći ako se zna da većina pacijenata prima terapiju ambulantno. Tako se s dosadašnjih pet kreveta za primanje terapije novoizgrađenim prostorom dobiva još 16 kreveta.

U proširenim kapacitetima za radioterapiju Klinike za onkologiju KCUS-a smješten je novi telekobalt aparat EQINOX kojim je zamijenjen u potpunosti amortizovan 27 godina star aparat, telekobalt aparat CIRUS koji je svojevremeno donirala Međunarodna agencija za atomsku energiju koji je smješten u novi bunker, te novi prostor za brahiterapiju.

Generalni direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović istaknuo je danas da će zahvaljujući tim aparatima biti skraćeno vrijeme čekanja na tu vrstu liječenja sa šest do osam sedmica na tri do četiri što je blizu evropskom standardu.

"Uvjereni smo da ćemo ovim novim prostorom i opremom značajno poboljšati efikasnost i kvalitet onkološkog liječenja, što je od velikog značaja u uvjetima evidentnog porasta broja malignih oboljenja i sve većeg broja pacijenata. Istovremeno, podržavamo napore uposlenika Klinike za onkologiju da i dalje unapređuju rad, održe i dosegnu sve savremene standarde u liječenju oboljelih od malignih tumora", kazao je on.

Izgradnja novog prostora realizirao je KCUS uglavnom iz vlastitih sredstava (1,7 miliona KM) uz finansijsku pomoć resornog ministarstva u Vladi KS-a (145.000 KM). Vlada FBiH sudjelovala je s 1,5 miliona KM u nabavci aparata.

Medicinski stručnjaci ponovili su i danas da je značajan broj malignih oboljenja izlječivo ukoliko se konstatira na vrijeme.

Današnji događaj na Klinici za onkologiju KCUS-a ozvaničili su federalni ministar zdravstva Safet Omerović i Nirma Mašić, bivša pacijentica Klinike za onkologiju KCUS-a, a tom događaju prisustvovao je i resorni ministar u Vladi KS-a Mustafa Cuplov, te ostali predstavnici struke.