BiH
170

Otvoren Odjel za fizikalnu terapiju i trim kabinet u Fojnici

Anadolija
Odjel za fizikalnu terapiju i trim kabinet u sklopu Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica-Drin u Fojnici, čije opremljanje je u potpunosti finansirala Turska agencija za razvoj i koordinaciju (TIKA), danas je svečano otvoren.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Projekat je u potpunosti podržala TIKA u iznosu od 120.000 konvertibilnih maraka (KM), a implementiran je u dvije faze, građevinske radove i adaptaciju prostorija i nabavku opreme.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica-Drin je ustanova koja trenutno zbrinjava oko 490 korisnika, a kapacitet je 500. Korisnici ustanove su pacijenti svih starosnih dobi. 

Odjel koji je izgrađen uz pomoć TIKA-e, ističu uposlenici Zavoda, jako je bitan jer su se u Zavodu provodile fizikalne terapije, međutim, neopremljenost i neadekvatan prostor nisu bili u skladu sa brojem korisnika kojima je potrebna fizikalna terapija.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ovim projektom je obezbijeđena savremena oprema i kvalitetan fizikalni tretman koji im je bio neophodan. Ovim projektom su dobili opremu koja se koristi u najnaprednijim rehabilitacionim centrima. Obuhvata nekoliko terapija među kojima i hidro i elektro terapije.

Tokom današnjeg svečanog dijela u spomenutom Odjelu je upriličen bogat kulturno-umjetnički program koji su izveli korisnici Zavoda. 

Predsjednik Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) za Balkan i Južnu Evropu Mahmut Cevik podsjetio je da je 1992. godine, 3. decembar proglašen Međunarodnim danom osoba sa invaliditetom.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Raduje me što mi kao TIKA, baš u toj sedmici kada se obilježava Dan osoba sa ivaliditetom možemo dati svoj doprinos ovom opremom, tačnije opremanjem Odjela za fizikalnu terapiju i trim kabinet", pojasnio je Cevik.

Kazao je da TIKA djeluje u oko 100 zemalja svijeta te da na području svih zemalja rade projekte u različitim oblastima od poljoprivrede do zdravstva.

Cevik je pojasnio da je na osnovu pomoći i podrške koju daju Turska u 2013. godini ušla među prve tri zemlje koje najviše pomažu, prije nje se nalazi Amerika i Velika Britanija.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Želim da znate da su projekti kojima mi najviše polažemo pažnje projekti u oblasti zdravstva. Do sada smo u cijelom svijetu izgradili 49 bolnica i rehabilitacionih centara. u 52 bolnice, ambulante i rehabilitacione centre, među kojima je i ovaj, smo dali svoju podršku u opremi", kazao je Cevik.

Zahvalio se direktoru i osoblju Zavoda što daju svoj doprinos da jedna ovakva ustanova opstaje i ide naprijed.

"Ljudi mogu biti sa invaliditetom, a to može biti od rođenja ili se može desiti tokom života. Njih ne treba sažalijevati, nikoga ne treba sažalijevati, oni trebaju samo ljubav. Poštovati njih znači poštovati cijelo čovječanstvo. Smiješiti se njima znači davati im snagu za dalje. Njih ne treba sažalijevati nego im pomoći", kazao je Cevik.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Današnji program je, prema Cevikovim riječima, imao uticaj na njega.

"Jesmo li ikada zamislili da zatvorimo naše oči i trčimo prema roditeljima. Tek tada možemo shvatiti u kakvom se stanju nalaze osobe koje imaju problema sa vidom", kazao je Cevik.

Pojasnio je da je "ovo što su uradili za njihovu braću malo" te je izrazio želju i za daljnjom saradnjom u cilju napretka ovog Zavoda.

Direktor Zavoda Elmedin Huskić govoreći o projektu koji je realizovala TIKA kazao je da je riječ o ustanovi koja se bavi rehabilitacijom mentalno invalidnih lica te da su danas otvorili Odjel za fizikalnu terapiju i trim kabinet.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Radi se o projektu koji je u potpunosti finansirala TIKA u vrijednosti od oko 120.000 konvertibilnih maraka. Ovo je projekat koji je započet prije oko 1,5 dana. Rađen je u dvije faze. Prva faza obuhvata građevinske radove, a druga podrazumijeva nabavku savremene specijalističke opreme za potrebe fizikalne medicine", pojasnio je Huskić.

Kako je kazao, Odjel je u potpunosti promijenjen, a njihove potrebe u smislu unapređenja medicinske zaštite njihovih korisnika je prepoznala TIKA.

Sekretar Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku Fehim Bekan je kazao da su prije tri godine počeli ovaj projekat.

"Sada je suđeno i da prisustvujem otvaranju ovog objekta. Uspješno smo ga završili", pojasnio je Bekan.