Jajce
0

Otvoren obnovljeni muzej 2. zasjedanja AVNOJ-a

FENA
U Jajcu je u subotu svečano obilježana 65. godišnjica Drugog zasjedanja AVNOJ-a i otvorena obnovljena zgrada Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Vijence na Spomen-fontanu oslobodiocima Jajca iz Drugog svjetskog rata položile su mnogobrojne delegacije SUBNOR-a i udruženja koja nose naziv "Josip Broz Tito".

Predsjednici republičkih SUBNOR-a bivše Jugoslavije potpisali su rezoluciju antifašista pod nazivom "Poruke AVNOJ-a". "Osnovne poruke su da se treba boriti protiv fašizma", rečeno je u Jajcu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao je u subotu svečanosti u Jajcu. On vjeruje u pobjedu vrijednosti BiH koje su promovirane na tom mjestu 1943. godine.

Direktor Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a Enes Milak ranije je kazao da je zgrada obnovljena zahvaljujući udruženjima antifašista iz republika bivše Jugoslavije, prvenstveno Udruženju antifašista iz Slovenije, te Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH.

On je naglasio da je vraćeno tek 20 posto od ranije bogatog muzejskog fundusa muzeja koji je u ratu potpuno uništen. Potvrdio je da će u muzeju biti stalna postavka i izložba o temi Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

U muzeju su ranije bili izloženi pravni i historijski dokumenti, fotografije, audio i video zapisi, trofejno oružje i biblioteka u kojoj je bilo više od 10.000 knjiga, zatim jubilarni zlatnici i srebrenjaci izdani poslije 1945. godine, kao i zbirka u kojoj je bilo 870 radova najpoznatijih slikara i kipara Jugoslavije koji su ta umjetnička djela stvarali u Jajcu.