Microsoft
0

Otvoren obnovljeni IT laboratorij u Srebrenici

Sarajevo-x.com
U Srednjoškolskom centru Srebrenica u srijedu je otvoren obnovljeni IT laboratorij, a svečanoj ceremoniji prisustvovali su brojni gosti iz Velike Britanije i BiH.

Radi se o projektu koji su zajednički inicirali Konzervativna partija Velike Britanije i Microsoft Velike Britanije. Sama realizacija projekta je podržana od strane kompanije Microsoft BiH, koji je obezbjedio neophodni software za IT laboratorij, a nesebičnu pomoć pružili su Microsoftovi lokalni partneri, koji su obezbjedili donaciju od 10 računara i time ovu IT Laboratoriju u potpunosti učinili funkcionalnom.

Prisutni predstavnici Konzervativne partije Velike Britanije su bili barunica Sayeeda Warsi, ministrica iz sjene za koheziju zajednica i društvenu akciju i William Hague, poznat kao vođa Konzervativne partije u periodu od 1997.-2001., a danas kao član parlamenta i sekretar vanjskih poslova u sjeni.

Hague je prilikom svečane ceremonije izjavio: "Trideset članova naše partije boravi u Srebrenici pet dana tokom kojih učestvuju u više projekata pomoći lokalnom stanovništvu. Obnova IT učionice je bio jedan od tih projekata koji je uspješno završen zahvaljujući Microsoftu i njihovim lokalnim partnerima. Vrlo sam sretan što danas predajem renovirano i savremeno opremljenu učionicu djeci ove škole koja će im sigurno pomoći da unaprijede svoje vještine, a znanje podignu na još veći nivo".

Gospodin Mirad Maglić ispred Microsoft BiH izjavio je kako mu je "izuzetno zadovoljstvo" što je Microsoft BiH bio u mogućnosti učestvovati u ovom projektu i "skromnim doprinosom pomoći kolegama iz Britanije u njegovoj realizaciji".

"Ova škola ima pet stotina učenika i već dugo vremena pokušavamo obnoviti ovu učionicu. Sada, zahvaljujući svim učesnicima u ovom projektu, imamo mogućnost korištenja najnovijih učila u našoj redovnoj nastavi. Siguran sam da će ova učionica biti jedna od najposjećenijih već od početka naredne školske godine", istakao je direktor škole Milan Jovanović.