BiH
98

Otvoren novoizgrađeni objekt Sedme osnovne škole u Blažuju

Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidže Muhamed Omerović i direktor Osnovne škole Hikmet Čopra otvorili su danas novoizgrađeni objekt Sedme osnovne škole u Blažuju, za čiju su izgradnju Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i općina uložili preko četiri miliona KM. Ovom činu prisustvovao je i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

"U ovom mjesecu smo otvorili tri osnovne škole i šest rekonstruisanih objekata koji danas izgledaju kao novi", istakao je premijer Konaković.

Dodao je kako su djeca Sedme osnovne škole nastavu pohađala u starom objektu zbog čega je izgradnja ovog novog bila opravdana.

Po njegovim riječima, Vlada Kantona Sarajevo i na ovaj način pokazuje koliko joj je obrazovanje važno, a prvenstveno učionice u kojima školarci i njihovi nastavnici provode svoje vrijeme, zbog čega su se i odlučili na rekonstrukciju postojećih objekata i otvaranje novih.

"Sretni smo, jer znamo da će ovi mališani svoje školovanje nastaviti u ovom savremenom i lijepom objektu", poručio je premijer Konaković i prisjetio se kako mu je učenica ove škole krajem augusta napisala pismo u kojem na najljepši način govori o svojim drugovima i nastavnicima, te potrebi da što prije krene pohađati nastavu u novim učionicama.

Ovu školu pohađa 630 učenika, a kamen temeljac za njenu izgradnju postavljen je 2008.godine.

Svi prisutni su se ovom prilikom složili da im je želja da "Sedma osnovna škola" u budućnosti bude simbol zajedništva i istinske vrijednosti, uz nastojanje da se stvaraju nove generacije mladih i obrazovanih ljudi, ali prije svega humanih koji će znati da je najvažnije biti čovjek.

Ministar Kazazović je potrcrtao kako će resorno ministarstvo učiniti sve da učenici ove škole dobiju i salu za tjelesni odgoj.

"Konačno će naši učenici pratiti nastavu u jednom modernom, a što je najvažnije sigurnom objektu", kazao je direktor Čopra.

Načelnik Memić je rekao da se nada kako će učenici ove škole na najbolji način predstavljati Općinu Ilidža.

"Vaši čisti umovi, spremnost za takmičenje i borba da budete najbolji, kao i vaša otvorena gledanja u svijet nam trebaju", naglasio je načelnik Memić te dodao kao su djeca naša budućnost zbog čega moraju biti prva u svijetu kada predstavljaju svoju općinu, grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu.