BiH
0

Otvoren Memorijalni centar u Potočarima

Klix.ba
Bivši američki predsjednik Bill Clinton u subotu je pred oko 30 hiljada ljudi otvorio Memorijalni centar u Potočarima posvećen hiljadama Bošnjaka ubijenih u julu 1995.

Intoniranjem himne i podizanjem zastave Bosne i Hercegovine Memorijalni centar Srebrenica - Potočari otvorio je bivši američki predsjednik Bill Clinton. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su brojni domaći i svjetski dužnosnici.

U Memorijalnom centru danas je ukopano 107 identificiranih posmrtnih ostataka žrtava srebreničke tragedije, te uz one koji su ukopani 31. marta i 11. jula ove godine, ukupno je ukopano 989 žrtava srebreničke tragedije.

U julu 1995. gotovo u jednom danu brutalno je ubijeno gotovo 10 hiljada Bošnjaka. Bio je to najveći genocid u Evropi nakon II. svjetskog rata.

U ime ožalošćenih srebreničkih porodica prisutnima na otvaranju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari obratila se Advija Ibrahimović poručivši da sjećanje na zločin nad Srebreničanima niko neće moći osporiti ili uskratiti. Ona je imala deset godina kada se zločin dogodio i gledala je 11. jula 1995. kako joj odvode oca: "Možda će mnogi pokušati izreći riječi utjehe za sve što se prije osam godina dogodilo ovdje u Srebrenici, a ja sam tad imala samo 10 godina i stajala sam na istom ovom mjestu, a za razliku od danas, bilo me je užasno strah. Ovom malom, nekad sretnom mjestu, dodijeljena je, nažalost, uloga svjedoka ljudske mržnje i zločina koji je u to ime počinio čovjek."

Ona je rekla da su žrtve Srebrenice živote izgubile samo zato štu su imale drugačija imena i što su se drugačije Bogu molili od počinilaca zločina: "U to ime, danas sa ovog mjesta, poručujem da će čovjek u nama nadjačati njihovu mržnju, a mržnja u njima da će biti njihov sopstveni sud, pred kojim izbora neće imati."

Prije početka ceremonije Bill Clinton je razgovarao sa srebreničkim majkama u spomen-sobi Centra. Bivši američki predsjednik u razgovoru sa majkama izrazio je počastvovanost što će upravo on otvoriti Memorijalni centar.

Otvaranje Memorijalnog centra u Potočarima, a ujedno i govor Billa Clintona uživo je prenosio i CNN
U svom govoru pred 30 hiljada ljudi, Clinton je apelirao da građani BiH pruže jedni drugima ruku pomirenja te da se nada da će Centar uspjeti izgraditi mir. Dalje je u svom govoru bivši američki predsjednik istakao da smatra da će Srebrenica postati spomenik na ratno ludilo koje je prošlo i da će upozoriti svijet na nešto što se ne smije ponoviti.