Sarajevo
0

FOTO / Otvoren kabinet za mehatroniku u Tehničkoj školi

FENA
Zahvaljujući finansijskim sredstvima koja su izdvojile Srednja škola metalskih zanimanja, Ministarstvo obrazovanja i nauke KS-a i Općina Centar opremljen je prvi kabinet za mehatroniku u BiH.

U prisustvu učenika, nastavnika i direktora nekoliko srednjih škola, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS-a Dina Borovina danas su presijecanjem vrpce zvanično otvorili novoopremljeni kabinet u Srednjoj školi metalskih zanimanja na Marijin-Dvoru.

U kabinetu za mehatroniku, koja objedinjuje mašinstvo, elektrotehniku i informatiku, bit će školovani budući naraštaji za zanimanje 'tehničar mehatronike', a Općina Centar je za tu namjenu u ovogodišnjem budžetu izdvojila 5.000 KM.

Načelnik Bećirević je u obraćanju prisutnima kazao da će ovakve projekte Općina podržavati i ubuduće, posebno nakon što su učenici sarajevske Srednje škole metalskih zanimanja Haris Gurda i Nedim Dedović prošle godine u Bukureštu osvojili prvo mjesta na olimpijadi iz mehatronike, čime su dokazali da vrijedi ulagati u mladost i njihovo znanje.

Također je dodao da će Općina finansirati i putne troškove školskoj ekipi za neko naredno takmičenje iz mehatronike.

Profesorica mehatronike Irma Behlulović je održala kratku prezentaciju kojom je prisutnima pokušala približiti značaj mehatronike čija se zastupljenost u svjetskoj proizvodnji povećava iz godine u godinu.

U Srednjoj školi metalskih zanimanja nastavu pohađa 360 učenika.

Kroz četvorogodišnje školovanje mladi se tu pripremaju za budući poziv tehničara za mehatroniku, mašinskog tehničara, kao i tehničara za preciznu mehaniku i optiku, ili vazduhoplovnog smjera.

Trogodišnje školovanje obuhvata zanimanja među kojima su automehaničar, autolimar, bravar, mašinobravar instalater centralnog grijanja, kao i plinskih instalacija, limar, optičar, zlatar-draguljar itd.

Škola ima dugu tradiciju koja datira još iz 1889. godine, kada je osnovana Srednja tehnička škola u Sarajevu.