BiH
0

Otvoren glavni pretres protiv Nemanje Jovičića optuženog za ratni zločin

FENA
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima strana u postupku (odbrane i optužbe) danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo počelo suđenje Nemanji Jovičiću Manji (1961.), optuženom za ratni zločin protiv civila na području Hadžića.

Optužnica Jovičića tereti da je u toku 1992. na području općine Hadžići, koja se nalazila pod kontrolom VRS-a, u svojstvu pripadnika bataljona "Hadžići" sudjelovao u napadu na naselje Hadžići, nezakonitom lišavanju slobode, mučenju i nečovječnom postupanju, silovanju i pljački imovine nesrpskog stanovništva.

Kako se u optužnici navodi, Jovičič je kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava počinio krivično djelo ratni zločin protiv civila iz člana 142. preuzetog KZ bivše SFRJ.

Optužba je u uvodnoj riječi najavila da će izvođenjem dokaza - saslušanjem svjedoka i predočavanjem materijalnih dokaza potvrditi inkriminacije sadržane u tačkama optužnice.

Odbrana smatra da će dokazati da Jovičić nije odgovoran za krivična djela za koja se tereti, odnosno da se predočeni tužbeni navodi na odnose na optuženika.

Optuženi, koji boravi u pritvoru od 29. novembra 2007. godine, ranije je na ročištu održanom u Kantonalnom sudu Sarajevo negirao krivnju, ustvrdivši da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 11. juli.