BiH
1

Otvoren Evropski resursni centar za prevenciju trgovine ljudima

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Svečano otvaranje "Evropskog resursnog centra za prevenciju trgovine ljudima i ostalih oblika eksploatacije“ upriličeno je danas u Sarajevu.

"Ovo je prvi Centar ovakve vrste u BiH kao i u cijeloj regiji. Pružat će informacije o problemu trgovine ljudima, trendovima, smjerovima kretanja trgovine te na koji način ljudi mogu da prepoznaju ovaj oblik krivičnog djela", kazala je direktorica Centra Amela Efendić.

Naglasila je da je trgovina ljudima u BiH dosta izražena, a poseban problem su djeca koja se prisiljavaju na rad ili prosjačenje.

Centar je otvoren u organizaciji Međunarodnog foruma solidarnosti - EMMAUS (MFS-EMMAUS) i Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti BiH.

Web portal novootvorenog Centra je povezan s web portalom Ministarstva sigurnosti BiH a prijave krivičnih djela bit će potpuno anonimne te će se procesuirati s agencijama za provedbu zakona.

Efendić je najavila da će sljedeće godine biti otvoren centar za sigurniji internet, čiji cilj će prvenstveno biti zaštita djece.

"Ideja i zamisao otvaranja ovog centra je dobra, ali tek ćemo da vidimo da li će se upotpunosti uspjeti formirati i da li će biti od koristi", izjavio je za Fenu državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije Samir Rizvo.

Federalna tužiteljica Hajrija Hadžiomerović-Muftić kazala je da je trgovina ljudima globalni problem koji nije zaobišao ni BiH.

"Kada smo u početnim fazama prepoznavali krivična djela, trgovina ljudima se odvijala u noćnim barovima i uglavnom su to bile strane državljanke. Međutim, sada su se pojavili novi oblici trgovine ljudima kao što su zaključivanje prisilnih brakova, prosjačenje, prevare preko turističkih agencija i mnogi drugi oblici koji zahtijevaju viši stepen angažovanja policije i tužilaštva", naglasila je Hadžiomerović-Muftić.

Ocijenila je da problem u BiH predstavlja zakonodavstvo, jer je krivično djelo trgovine ljudima propisano samo Krivičnim zakonom BiH te da je potrebno da i entiteti donesu takve zakone. Podsjetila je da su RS i Brčko Distrikt donijeli te zakone, ali Federacija BiH još nije.

Resursni centar u Sarajevu otvoren je u okviru projekta „EMMAUS u borbi protiv trgovine ljudima - suzbijanje i prevencija posredstvom unapređenja politika, edukacije i izgradnje kapaciteta“, kao dio sveukupnih aktivnosti MFS-EMMAUS-a i EMMAUS pokreta u cjelini, na prevenciji i sprječavanju trgovine ljudima u regiji, Evropi i svijetu.

Otvaranju Resursnog centra u Sarajevu, osim predstavnika EMMAUS-a Europe, prisustvovali su predstavnici nadležnih institucija i organizacija u BiH u ovom polju djelovanja, te partnerskih organizacija iz BiH i zemalja regiona.

EMMAUS Europe je neprofitna organizacija koja objedinjuje sve EMMAUS zajednice u Evropi i dio je širokog međunarodnog EMMAUS pokreta solidarnosti koji djeluje na četiri svjetska kontinenta (Afrika, Amerika, Azija i Evropa).