BiH
78

Otvoren Diplomatski bazar, a za najmlađe postavljena igraonica

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Tradicionalni zimski dobrotvorni događaj Diplomatski bazar, koji organizuju članovi diplomatske zajednice u BiH uz podršku Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) održava se danas u Sarajevu.

Na bazaru je postavljeno više od 30 štandova ambasada kao i više od 120 štandova brojnih izlagača iz Bosne i Hercegovine. 

Četvrti i najveći diplomatski bazar ove godine održava se u dvorani "Mirza Delibašić" na Skenderiji. Cilj bazara je prikupljanje novca u dobrotvorne svrhe, a ove godine će se pomoći djeci s posebnim potrebama, djeci bez roditeljskog staranja i djeci čije su porodice u stanju socijalne potrebe.

Supruga turskog ambasadora u BiH Tomurcuk Erginay kazala je za AA da prvi put učestvuje na bazaru. Pojasnila je da je ove godine rađeno na tome da se štand obogati tako što su pored tradicionalnih turskih jela izložili i tekstil, knjige...

Riječ je, kako je kazala Erginay, o proizvodima koji predstavljaju različite dijelove Turske.

"Najvažniji cilj štanda je humanitarna svrha, ali smo htjeli uraditi i malo više", pojasnila je Erginay. Prema njenim riječima, cilj je također da posjetioci imaju priliku kupiti proizvode po nižim cijenama.

Erginay je izrazila nadu da će svi posjetioci uzeti nešto s njihovog štanda te da će sakupiti što više sredstava.

"Najviše se kupuje hrana, tekstilni proizvodi, ali još je rano, tek smo počeli. Imamo vremena do večeras. Ja sam veoma sretna. Mi smo u prednosti u odnosu na ostale. Naša kuhinja se mnogo voli ovdje, ima dosta zajedničkog s bosanskom kuhinjom. To je naš plus", pojasnila je Erginay.

Supruga britanskog ambasadora u BiH Caroline Ferguson kazala je za AA da danas prodaju dosta ukusnih prehrambenih proizvoda. 

"Na našem štandu pored hrane imamo džemove, čokolade... Za sada mi se čini da će se prodavati dobro. Ovo je moj prvi put da učestvujem na bazaru. Pokušavamo pokazati jedan dio britanske kulture u BiH", pojasnila je Ferguson.

Supruga itallijanskog ambasadora Vania Corrias kazala je da da se na njihovom štandu nalaze tipični božićni proizvodi, hrana i vino.

"Ovo je drugi put da učestvujem na bazaru, ali znam da se organizuje svake godine. Nadam se da će biti bolji u odnosu na prošlu godinu", pojasnila je Corrias.

Diplomatski zimski bazar postao je tradicionalna manifestacija koja ima jako dobru posjećenost u BiH. Ove godina na bazaru svoj prostor imaju i oni najmlađi posjetioci tako što je postavljena i velika igraonica.