BiH
0

Otvoren četvrti paviljon za smještaj studenata u Banjoj Luci

SRNA
(Foto: SRNA)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rektor Univerziteta u Banjoj Luci Milan Mataruga i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci Zoran Grahovac svečano su danas otvorili četvrti paviljon za smještaj studenata Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjoj Luci.

Dodik je rekao da je ovaj paviljon izgrađen i opremljen sredstvima Vlade RS u iznosu od oko 8,5 miliona KM i to po najvišim standardima EU.

"Ovo je jedan od najsređenijih kampusa u regionu. Uz sportsku dvoranu od prije par godina, te ambulante, sada i novog objekta studentskog doma nastavljamo da radimo i usavršavamo objekte Univerziteta u Banjoj Luci", rekao je Dodik novinarima na svečanosti otvaranja četvrtog paviljona koji se nalazi u okviru kampusa ovog univerziteta.

Podsjetivši da je ranije rekonstruisana zgrada Ekonomskog fakulteta i izgrađena zgrada Fakulteta političkih nauka, Dodik je rekao da, kada je riječ o banjalučkom Univerzitet, preostala još izgradnja Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će studenti, u okviru čevrtog paviljona, imati mogućnost i da pripremaju hranu, te da će im sobe služiti i kao čitaonice, a da će na raspolaganju imati i biblioteku i pozorišnu scenu.

Rektor Mataruga zahvalio je svima koji su dali doprinos u realizaciji projekta izgradnje četvrtog paviljona za smještaj studenata.

On je naglasio da će objekat paviljona ove sedmice biti potpuno funkcionalan, što znači da uprava Studentskog centra "Nikola Tesla" može raspisati i konkurs za smještaj studenata u novi objekat.

Predsjednik Studentskog parlamenta Grahovac istakao je da današnje otvaranje četvrtog paviljona pokazuje opredijeljenost da Banja Luka bude studentski centar u pravom smislu te riječi.

Smještajni kapaciteti novootvorenog paviljona su 280 kreveta, raspoređenih u 140 dvokrevetnih potpuno opremljenih soba.

U objektu se nalaze i zajedničke prostorije - višenamjenski dnevni boravci, čitaonice, studentske ljekarske ordinacije, vešeraj, te tehničke i administrativne prostorije i pozorišna scena.

Svaki sprat novog paviljona ukupne površine 6.100 metara kvadratnih ima čajnu kuhinju.

Četvrti paviljon Studentskog centra "Nikola Tesla" je prva javna zgrada u kojoj je proveden postupak energetskog certifikovanja, tokom kojeg su utvrđene energetske karakteristike i upoređene sa referentnim vrijednostima, te utvrđen energetski razred objekta.

Na svečanosti otvaranja četvrtog paviljona ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić uručila je rektoru Matarugi energetski certifikat za ovaj objekat.

Gradnja paviljona počela je u aprilu 2014. godine.