Sarajevo
0

Otvoren Centar za zdravo starenje

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U cilju poboljšanja kvaliteta života osoba treće životne dobi u srijedu je otvoren Centar za zdravo starenje, koji se nalazi na teritoriji općine Novo Sarajevo i zasad je namijenjen prvenstveno korisnicima s područja te općine.

Dio je to projekta nazvanog "Promocija mreže za zdravo starenje", čiji je glavni realizator Općina Novo Sarajevo uz pomoć Udruženja Partnerstvo za javno zdravstvo.

Izvršna direktorica Udruženja Sejdefa Bašić-Ćatić kazala je FENI da je namjera Centra animirati starije osobe da promijene životni stil i aktivno sudjeluju u društvenim aktivnostima, te kvalitetno, zdravo i aktivno provode vrijeme.

Ona kaže da je kapacitet Centra oko 50 osoba, a aktivnosti za osobe treće životne dobi u Centru osmišljene su po sekcijama, na osnovu njihovih želja i afiniteta. Nosioci aktivnosti su volonteri, a bit će organizirane i kućne posjete nepokretnim starim osobama.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo FENI je istaknuo napore te općine na brizi o osobama treće životne dobi, te napomenuo da je i Centar za zdravo starenje otvoren u povodu Dana penzionera koji 15. juna obilježava Općina Novo Sarajevo.

On je kazao da je Općina Novo Sarajevo izdvojila oko 700.000 KM za rekonstrukciju objekta, a rad te ustanove potpomažu mnoge institucije. Realizaciju projekta namijenjenog za zdravo starenje pomoglo je i Ambasada Kraljevine Nizozemske, a ambasador te države u BiH prisustvovao je današnjoj ceremoniji.

Današnjem skupu prisustvovao je visoki predstavnik Valentin Inzko, predstavnici zdravstvenih ustanova, te predstavnici vlasti. Bračni par Emir i Enisa Karamehmedović poklonili su umjetničke slike za potrebe Centra.