BiH
99

Otvoren Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom

FENA
(Foto: FENA)
Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije Bosne i Hercegovine - SUMERO, u okviru projekta "Osnaživanje i rehabilitacija osoba s invaliditetom u BiH“ koji se realizira uz podršku Misije USAID-a u BiH, danas je u Sarajevu otvorio Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Glavni cilj Centra je osposobljavanje korisnika za nezavisno življenje u lokalnoj zajednici, samoodređenje i samozastupanje te realizacija osnovnih ljudskih prava, kazali su iz Saveza SUMERO na ceremoniji otvaranja Centra za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

"SUMERO je najveća organizacija koja se bavi pitanjima osoba s intelektualnim teškoćama u BiH i kao takva razvijamo programe podrške ovoj populaciji na bazi potreba ove populacije. Mi ne gradimo novu instituciju, zgradu, gdje će biti zatvoreni korisnici ove organizacije, već pružamo edukaciju, podršku, i priliku da ostvare svoje mogućnosti", izjavio je direktor Saveza SUMERO Haris Haverić.

"Ovo je nešto što mi već godinama radimo s organizacijama osoba s invaliditetom, a to je provedba strategije izjednačavanja osoba s invaliditetom kroz stvaranje regionalnih koalicija, radimo na osnaživanju osoba s invaliditetom u njihovoj lokalnoj zajednici", izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber.

Stručni konsultant u SUMERO-u dr. Haris Memišević je naglasio da projekt „Osnaživanje i rehabilitacija osoba s invaliditetom u BiH“ predstavlja novu paradigmu usluga ovoj populaciji.

"Cilj projekta je da poboljša način života osoba s invaliditetom u BiH. Dosadašnja praksa je pokazivala da se ove osobe mahom nakon završenog formalnog obrazovanja smještaju u institucije. Savez SUMERO mijenja čitav taj pristup jer će osobe sada moći ostati u lokalnoj zajednici", izjavio je Memišević.

Osim edukativno-odgojnog aspekta, projekt ima za cilj i podizanje svijesti javnosti te smanjivanje predrasuda društva u cjelini prema osobama s invaliditetom, a isti centri su protekle sedmice otvoreni u Bugojnu, Odžaku te Prozor- Rami.

Jedna aktivnost za smanjivanje predrasuda u društvu jeste "Idemo na kafu“ u kojoj će učenici i studenti zajedno s osobama s invaliditetom izlaziti u grad i međusobno se upoznavati.