Srednja mašinska škola
0

Otvoren Centar za nove tehnologije

FENA
Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo i ministar privrede KS-a Abid Šarić otvorili su danas, u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi, Centar za nove tehnologije, prvi takve vrste u BiH, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Zajedničkim sredstvima Ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva privrede, Gradske uprave i Srednje mašinske tehničke škole tri učionice namijenjene praktičnoj nastavi sa zastarjelom opremom preuređene su u savremene kabinete za Computer Numerical Control (CNC) tehnologije, mehatroniku i robotiku.

"Otvaranjem tog centra stvoreni su preduvjeti za napredak u obrazovanju budućih generacija mašinskih tehničara različitih profila", istakao je direktor Srednje mašinske tehničke škole Omer Mulalić.

Riječi zahvalnosti uime učenika Srednje mašinske škole iskazao je maturant Semir Đozo. On je dodao da je otvaranjem tog centra sistem obrazovanja u njihovoj školi znatno unaprijeđen.

Centar će, osim redovne praktične nastave za mašinske tehničare, biti korišten za edukaciju novih stručnjaka.

"Svjesni da živimo u novom vremenu u kojem nam tržište svakodnevno zahtijeva nove savremenije nivoe obrazovanja mladih ljudi i budućih stručnjaka, odlučili smo uložiti značajna finansijska sredstva i otvorimo Centar", naglasio je ministar Kešo na svečanosti organiziranoj tim povodom.

Upriličena je i kratka prezentacija rada savremenih CNC glodarice i CNC strugalice.

Po riječima ministara, 200.000 KM izdvojili su Ministarstvo obrazovanja i nauke (100.000 ) i Ministarstvo privrede (100.000 KM) za rekonstrukciju i opremanje Centra za nove tehnologije s tri kabineta u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi, kabineta za CNC tehnologije u Srednjoj školi metalskih zanimanja, koji je otvoren prije nekoliko dana, te Centra za CNC tehnologije u Mješovitoj srednjoj školi u Hadžićima čije je otvaranje najavljeno za 25. mart.