Enes Suljkanović
0

"Otvaranje radnih mjesta je prioritet za Srebreničane"

FENA
Enes Suljkanović
Enes Suljkanović
Enes Suljkanović, potpredsjednik Republike Srpske, najavio je prilikom današnje posjete Srebrenici da će se angažirati da svi nivoi vlasti u BiH formiraju zajedničku radnu grupu koja će se baviti razvojem privrede i otvaranjem novih radnih mjesta u Srebrenici.

Nakon sastanka s rukovodstvom srebreničke općine Suljkanović je izjavio da se samo novim zapošljavanjem može zaustaviti iseljavanje stanovništva svih nacionalnosti iz ove sredine, iz koje je, kako je naveo, u posljednjih nekoliko godina otišlo oko 6.000 Srba, ali i značajan broj Bošnjaka i drugih.

  • Srebrenica je godinama tema političkih nadmudrivanja i manipulacija ljudi sa strane, a malo se radilo na njenom privrednom razvoju gledajući na donacije koje su joj bile namijenjene - rekao je.

On je naglasio da je neophodno otvarati proizvodne pogone i zaposliti preostalo stanovništvo da može ovdje ostati i živjeti od svog rada.

U posjeti Srebrenici danas je bio i Obren Petrović, načelnik općine Doboj, koji je obećao da će njegova općina uplatiti do pet hiljada KM multietničkom Udruženju građana "Za Srebrenicu" i da će se založiti da pomogne privredni razvoj srbreničke općine te da to, kako je rekao, treba da učine svi odgovorni u BiH imajući u vidu opseg stradanja koje je ova općina pretrpjela u ratu.

Načelnik općine Srebrenica Osman Suljić rekao je da ga raduje podrška i spremnost današnjih gostiju da pomognu ovoj općini i daju doprinops organiziranju sastanka s predsjednikom i premijerom Republike Srpske u cilju pokretanja gospodarskih projekata na području Srebrenice.

Hakija Meholjić, predsjednik Udruženja građana "Za Srebrenicu", izjavio je da je cilj ovog multietničkog udruženja stvaranje bolje budućnosti za mlade, poboljšavanje uvjeta života svih građana Srebrenice i da zajedničkim snagama utječu na institucije da dođe do razvoja i zapošljavanja.

Prilikom današnje posjete Srebrenici, Suljkanović i Petrović položili su cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima i odali poštu Bošnjacima Srebrenice ubijenim u genocidu jula 1995. godine.