BiH
0

Otvaranje parlamentarne rasprave o energetskom sektoru u Federaciji

FENA
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu očekuje se otvaranje rasprave o stanju i perspektivama u energetskom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Resorni federalni ministar Vahid Hećo jučer je u Sarajevu učesnicima svečanosti potpisivanja novog kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva u FBiH prezentirao planove o boljem razvojnom iskorišćavanju hidro i energetskih potencijala. U tom kontekstu je govorio i o planovima za izgradnju novih energetskih objekata, uvođenju strateških partnera u taj posao i obezbjeđivanju novih radnih mjesta.

Da bi realizirala energetske planove koji između ostalog znače restrukturiranje i pripajanje rudnika elektroprivredi, odnosno objedinjavanje ovog sektora, Vladi je potreban stav Federalnog parlamenta.

Danas i u naredna dva dana zasjedat će oba parlamenarna doma i osim rasprave o energetici, ponovno aktuelizirati neriješeno pitanje donošenja zakona o pomilovanju u Federaciji.

Nakon što je Dom naroda 12. jula odbacio zakon iz ove oblasti, predložen iz poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA), u parlamentarnoj proceduri je sada tekst koji je predložila Federalna vlada.

Zakonom koji je predlagala SDA propisivano je da pomilovanje u Federaciji može u određenim slučajevima izreći predsjednik FBiH, uz saglasnost dva potpredsjednika, ali samo osuđenicima kojima je presudu izrekao neki od sudova s federalnom jurisdikcijom. Time se ne želi dirati u nadležnosti države BiH, obrazloženo je pritom iz poslaničkih krugova ove stranke.

Aktuelnim Vladinim tekstom otvara se mogućnost da predsjednik FBiH izrekne pomilovanje i osuđenicima kojima je presudu izrekao Sud BiH, i to samo za djela regulirana federalnim krivičnim zakonodavstvom.