Međunarodni dan nestalih
0

Otvaranje izložbe "Nestali životi" u počast nestalim osobama u BiH

FENA
Delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) u BiH, u saradnji s Institutom za nestale osobe (INO) i Međunarodnom komisijom za nestale (ICMP), upriličit će danas povodom Međunarodnog dana nestalih, otvaranje izložbe "Nestali životi".

Izložba i knjiga "Nestali životi" nagrađivanog britanskog fotografa Nicka Danzingera i kanadskog pisca Roryja MacLeana odaje počast nestalima u ratu u BiH, njihovim porodicama i svima koji se neumorno trude da razriješe pitanje nestalih u BiH.

Izložba na otvorenom, bit će na city light konstrukcijama postavljena na Trgu djece Sarajeva u 14.30 sati.

Otvaranje izložbe je zakazano na Međunarodni dan nestalih osoba da bi se još jednom skrenula pažnja na sudbinu nestalih i patnju porodica žrtava, koji još ne znaju sudbinu svojih najmilijih, saopćio je ICRC.

Izložba dokumentira sudbinu 15 porodica nestalih osoba s prostora Balkana, i u BiH će biti postavljena na otvorenom prostoru, i to u Sarajevu od 30. augusta do 12. septembra, u Mostaru od 20. septembra do 4. oktobra i u Banjoj Luci od 11. do 25. oktobra.

Izložba će tokom 2010. također biti postavljena i u Strasbourgu u saradnji s Vijećem Evrope, zatim u Londonu, Bernu, Zagrebu, Prištini, Beogradu i Ottawi.

Međunarodni dan nestalih osoba također će biti obilježen i nizom drugih događaja.

Naime, danas u 11 sati bit će održana parlamentarna sjednica, u 13.30 protestna šetnja od zgrade parlamenta do BBI centra, u 14.30 otvaranje izložbe "Nestali životi" uz planirano prisustvo članova Predsjedništva BiH i ambasadora država supotpisnica Dejtonskog sporazuma, u 16 projekcija filma "Son of Babyilon".

Iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa su podsjetili da se i 15 godina nakon rata u BiH još traga za oko 8.000 ljudi od ukupnog broja više od 27.000 registriranih nestalih osoba. Njihovi posmrtni ostaci su još skriveni po masovnim i pojedinačnim grobnicama širom BiH.

"Zato je 30. august dan kada se sjećamo svih ovih žrtava i naša je odgovornost da zatražimo da oni budu pronađeni kako bi njihove porodice imale priliku da ih dostojanstveno sahrane", rečeno je u saopćenju ICRC-a.